James Joseph Sweeney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Joseph Sweeney
Født10. jan. 1913Rediger på Wikidata
San Francisco
Død20. juni 1968Rediger på Wikidata (55 år)
San Francisco
BeskjeftigelseKatolsk prest (1925–), katolsk biskop (1941–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetUSA
GravlagtHoly Cross Cemetery

James Joseph Sweeney (født 19. juni 1898 i San Francisco i California i USA; død 20. juni 1968 samme sted) var en amerikansk katolsk prelat og biskop av Honolulu.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av John Joseph og (née McCarrick) Sweeney.[1] Han hadde tidlig skolegang ved St. James Boys School fra 1907 til 1913.[1] Så studerte han ved Saint Patrick Seminary i Menlo Park.

Prest[rediger | rediger kilde]

James Joseph Sweeney ble presteviet for erkebispedømmet San Francisco av erkebiskop Edward Joseph Hanna den 4. juni 1938 i katedralen.

Biskop av Honolulu[rediger | rediger kilde]

Den 30. mai 1941 utnevnte pave Pius XII ham til biskop av Honolulu. Erkebiskopen av San Francisco, John Joseph Mitty, ordinerte ham til biskop den 25. juli 1941; medkonsekratorer var biskopen av Oklahoma City og Tulsa, Eugene Joseph McGuinness, og erkebiskopen av Seattle, Thomas Arthur Connolly.

Han var bispedømmets første ordinarie biskop; tidligere - i over hundre år - hadde det vært et apostolisk vikariat med navnet Vicariate Apostolic of Hawaiian Islands.

Biskop Sweeneys utnevnelse var bare noen måneder før bombingen av Pearl Harbor av japanerne. Under krigen organiserte han et bønnekampanjer, der bispedømmets barn adopterte hver en av de mange tjenestemennene som oversvømmet øyene og ba for ham og hans sikkerhet. Biskopen konfirmerte nesten 400 tropper i løpet av denne tiden, besøkte sykehus og samarbeidet med St. Francis-søstrene for å utvide St. Francis-sykehuset for å forbedre medisinske fasiliteter for sivilbefolkningen.

Katolsk utdanning blomstret opp under biskop Sweeny. Da han ble utnevnt i 1941, var det 19 katolske skoler. Ved hans 25-årsjubileum som biskop hsdde bispedømmet to seminarer (ett bispedømmeseminar og ett for Sacred Hearts Congregation), 10 katolske videregående skoler og 30 barneskoler med 17.150 elever.

Biskop Sweeney etablerte også Confraternity of Christian Doctrine (CCD) for å undervise i troen til barn som går på ikke-katolske skoler. I 1966 var det 22.613 elever i religionsundervisningsklasser fra de offentlige skolene.

Biskop Sweeney opprettet også mange nye menigheter: ti på Oahu, seks på Big Island, tre på Maui, en på Lanai, to på Kauai og en på Molokai. For å øke antallet prester for bispedømmet, kjøpte biskop Sweeney Harold Castle-hjemmet i Kaneohe og gjorde det om til St. Stephen's Seminary i mai 1946.

Han bygde opp bispedømmets katolske sosiale tjenester, omorganiserte katolske veldedighetsorganisasjoner i 1943, og fornyet det igjen i 1948.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Curtis, Georgina Pell (1961). The American Catholic Who's Who. XIV. Grosse Pointe, Michigan: Walter Romig. 
  2. ^ sweeney, lest 17. mars 2024