John Joseph Mitty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Joseph Mitty
Født20. jan. 1884[1]Rediger på Wikidata
New York
Død15. okt. 1961Rediger på Wikidata (77 år)
Menlo Park
BeskjeftigelseKatolsk prest (1906–), katolsk biskop (1926–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic archbishop of San Francisco (1935–)
  • titulær erkebiskop (1932–)
  • biskop (1926–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedCatholic University of America
Manhattan College
Saint Joseph's Seminary
NasjonalitetUSA
GravlagtHoly Cross Cemetery[2]

John Joseph Mitty (født 20. januar 1884 i New York City i USA, død 15. oktober 1961 i Menlo Park i California) var katolsk erkebiskop av San Francisco (1935–1961).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Joseph Mitty ble født i Greenwich Village i New York og var sønn av John Mitty og Mary (neé Murphy).

Prest[rediger | rediger kilde]

John Joseph Mitty ble presteviet den 22. desember 1906. Hans studier fortsatte i Roma. I 1909, etter at han kom tilbake til hjemlandet, var han en kort periode som prest ved St. Veronica's Church i West VillageManhattan. Fra 1909 til 1917 var han professor i dogmatisk teologi ved St. Joseph-seminaret i Yonkers. En av studentene hans var den fremtidige kardinal James Francis Louis McIntyre.

Under første verdenskrig tjenestegjorde han som feltprest i USAs hær, og tjenestegjorde med den amerikanske ekspedisjonsstyrken i 49. infanteridivisjon og 101. luftbårne divisjon i Frankrike. Han tjenestegjorde med to New York-regimenter som opererte i Meuse-Argonne-offensiven i 1918.

I 1919 ble han dimittert og ble deretter utnevnt til sogneprest i Sacred Heart Parish i Highland Falls. I tillegg til sine pastorale oppgaver tjenestegjorde han som katolsk kapellan ved United States Military Academy i West Point fra 1919 til 1922. I løpet av disse årene var general Douglas MacArthur superintendent for akademiet.

I 1922 utnevnte erkebiskop Patrick Joseph Hayes ham til sogneprest i sognet St. Luke i Bronx.

Biskop av Salt Lake[rediger | rediger kilde]

Den 21. juni 1926 utnevnte pave Pius XI ham til biskop av Salt Lake. Erkebiskopen av New York, kardinal Patrick Joseph Hayes, bispeviet ham den 8. september samme år; medkonsekratorer var hjelpebiskop i av New York John Joseph Dunn, og biskopen av Syracuse, Daniel Joseph Curley.

Biskop Mitty arvet en dypt forgjeldet bispedømme. Hans forgjenger hadde tatt opp nye lån til å betale renter på sin tidligere gjeld, og etterlot bispedømmet i underskudd på over 300.000 dollar. Mitty tok kontroll over økonomien, med fokus på å forbedre de ukentlige kollektene. Da han ble forflyttet i 1932, var bispedømmet blitt i stand til å begynne å nedbetale gjelden, og hans etterfølger var i stand til å fullføre nedbetalingen i 1936.

Erkebiskop av San Francisco[rediger | rediger kilde]

Den 29. januar 1932 utnevnte Pius XI ham til koadjutorerkebiskop av San Francisco og gjorde ham til titulærerkebiskop av Aegina. Den 2. mars 1935 ble John Joseph Mitty erkebiskop av San Francisco, etter den da fratrådte erkebiskop Edward Joseph Hanna.

Erkebiskop Mitty arbeidet for å gjenoppbygge eller etablere katolske institusjoner i erkebispedømmet. Hans første handling som erkebiskop var å donere sin installasjonsgave fra presteskapet for å gjenopprette presteseminaret i Menlo Park - 1937 kjøpte erkebispedømmet tilbake St. Mary's College of California som kunne gjenåpne allerede i 1938.[6] I løpet av de tjueseks årene av hans styre i San Francisco erkebispedømme, etablerte han 84 menigheter og misjoner, og over 500 byggeprosjekter ble fullført.

Erkebiskop Mitty skapte kontrovers da han ba om en boikott av San Francisco News. Avisen hadde meldt at en prest fra erkebispedømmet var blitt arrestert, erkjent straffskyld og bøtelagt for fyllekjøring. Biskopen kalte dette «anti-katolsk pressedekning».

Han sluttet seg til flere andre amerikanske biskoper og erkebiskoper i å kritisere Moskvaerklæringen, og stilte spørsmål ved Sovjetunionens motiver.[3]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6j96wrs, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ books.google.ca[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Moscow: Catholic View Arkivert 30. september 2007 hos Wayback Machine., TIME, 22. november 1943
  4. ^ mitty, lest 21. mai 2022