Jakamarfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakamarfamilien
Rusthalejakamarhann, Galbula ruficauda
Rusthalejakamarhann, Galbula ruficauda
Vitenskapelig(e)
navn
:
Galbulidae
Vigors, 1825
Galbuliformes
Norsk(e) navn: jakamarfamilien,
jakamarer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spettefugler
Underorden: Galbuli
Antall arter: 19
Habitat: tropisk skog
Utbredelse: Sør-Amerika nord til Mexico
Delgrupper:

Jakamarfamilien eller jakamarer (Galbulidae) er ei familie spettefugler som lever Sør-Amerika og Sentral-Amerika nord til Mexico. De 18 artene er nærmest beslektet med dovenfugler og de to delgruppene blir ofte sett på som egen orden fugler, Galbuliformes. Generelt er dette låglandsfugler, de fleste med habitat i skog eller i randsona av skog, gjerne i løvtaket.

Jakamere er små til mellomstore fugler fra 14 til 34 cm lange og veier mellom 17 og 75 g. Dette er skinnende elegante fugler med langt nebb og lang stjert. I utseende og atferd kan de minne om bietere i den gamle verda, men som de fleste insektetere som fanger insekt i lufta har bietere tendens til å ha korte brede nebb i motsetning til lange tynne hos jakamarene. Beina er korte og svake, og føttene har første og fjerde tå bakovervendt. Fjærdrakta er ofte lys og svært glinsende, selv om noen arter har en mer kjedelig drakt. Det er mindre kjønnsbaserte ulikheter i drakta, hannene har ofte en kvit brystflekk som hunnene mangler.

Jakamarerne er insektetere og tar ulike bytte i lufta, mange spesialiserer seg på sommerfugler og møll. Fuglene kan sitte stille og angripe byttet når det er nært nok. Storjakamar er atypisk ved at den plukker stillesittende insekt og dessuten tar små øgler og edderkopper.

Det fins få grundige studier av hekkevanene til jakamarer. Man tror de generelt er monogame, selv om noen få arter organiserer seg i samarbeidende hekking hvor flere voksne deler plikter. Fuglene er hulerugere med reir enten i bakken eller i termitt-tuer i skogshabitat. De som hekker i jorda gjør det vanligvis i elvebredda eller i veikanter. De kan også grave huler ved opprevne røtter i nedfallsskog. Ved elvebreddene kan hekkinga tidvis være i løsere kolonier. Størrelsen på kullene varierer fra ett til fire egg, begge foreldra deltar i ruginga. Til forskjell fra spetter så er ungene kledde med dunfjær når de blir klekt.

Systematikk med arter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]