J.M.G. Le Clézio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
J.M.G. Le Clézio
Jean-Marie Gustave Le Clézio, 2008
Født13. april 1940 (84 år)
Nice
BeskjeftigelseForfatter
Utdannet vedUniversity of Bristol[1]
Université d'Aix-Marseille
Université Nice-Sophia-Antipolis
université de Provence Aix-Marseille I[1]
Université Côte-d’Azur
EktefelleJémia Le Clézio
BarnAnna Jean[2]
NasjonalitetFrankrikes flagg Frankrike
MorsmålFransk
SpråkFransk
Medlem avcomité de lecture des éditions Gallimard (19791987)
Utmerkelser
6 oppføringer
Nobelprisen i litteratur (2008)[3][4]
Offiser av Æreslegionen[1]
Prix Littéraire Prince Pierre
Stig Dagermanprisen
Prix Renaudot
Grand prix de littérature Paul-Morand
PeriodeNouveau Roman
SjangerRoman
Debuterte1963
Aktive år1963
Notable verkLe Procès-Verbal, Désert

Nobelprisen i litteratur
2008

Jean-Marie Gustave Le Clézio, eller J.M.G. Le Clézio, (født 13. april 1940) er en fransk forfatter. Han debuterte i 1963 med Le Procès-verbal (Rapport om Adam) som ble nominert for Prix Goncourt, og som han mottok Prix Renaudot for. Den 9. oktober 2008 ble Le Clézio tildelt Nobels litteraturpris. Svenska Akademien sier i sin begrunnelse for tildelingen at Le Clézio er «opprørets, det poetiske eventyrets og den sanselige ekstasens forfatter, en som utforsker menneskeligheten utenfor og nedenfor den herskende sivilisasjonen».[5]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han er sønn av en fransk kvinne og en mauritisk lege, med slekt fra Bretagne, som var britisk statsborger. Da han var åtte år gammel flyttet familien til Nigeria der faren tjenestegjorde som kirurg i den britiske hæren. Le Clézio studerte i Bristol og Nice, og flyttet til USA hvor han tok arbeid som lærer. Han er i dag bosatt i Albuquerque med hyppige opphold i Bretagne.

Le Clézio har utgitt over tretti bøker: noveller, romaner, essays, to oversettelser i emnet indisk mytologi, litteraturkritikk og noen antologibidrag. Hans forfatterskap faller i to hoveddeler:

  1. Fra 1963 til 1975, Le Clézio utforsket her temaer som sinnssykdom, språk, skriving, med uttalt vilje til formell eksperimentering i likhet med flere samtidige forfattere, som Georges Perec eller Michel Butor. Blant publikum ble Le Clézio oppfattet som en nyskaper og en opprører, og ble verdsatt av avantgardister som Michel Foucault og Gilles Deleuze.
  2. På slutten av 1970-tallet undergikk Le Clézios stil en drastisk endring; han la de formelle eksperimentene bak seg, stemningen i hans romaner ble mindre problemorientert, og han tok fatt på temaer som barndom, oppvekst eller reise, og tiltrakk seg dermed et bredere publikum. I 1980 var Le Clézio den første vinneren av den nyopprettede Prix Paul Morand, tildelt av Académie française, for romanen Désert (Ørken). Omtrent samtidig med Nobelprisen mottar han den noe mindre kjente, svenske Stig Dagerman-prisen.

I en undersøkelse fra 1994, gjennomført av det franske litterære magasinet Lire, svarte 13% av leserne at de anså ham for å være den fremste nålevende franske forfatter.[6]


Bibliografi på norsk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Den store russiske encyklopedi artikkel-ID 2138207[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ gw.geneanet.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.nobelprize.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.nobelprize.org[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «The Nobel Prize in Literature 2008». Nobelprize.org.
  6. ^ Lire, «Le Clézio N ° 1», 1994, 22s.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]