Iuellsklev (Arendal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iuellsklev
View of the River Nid (JW Edy plate 20).jpg
Prospekt mot vest sett fra Frydentopp i Barbu. Veien som i dag heter Iuellsklev sees midt i bildet mellom Feierheia og Fløyheia (t.h.). Helt i bakgrunnen sees bildets hovedmotiv, utløpet av Nidelva, mellom Hisøya (t.v.) og Strømmen i Øyestad (t.h.).
Basisdata
NavnIuellsklev (111)
StrøkBarbu
KommuneArendal
Kommunenr0906
NavnebakgrunnVeien går forbi familien Iulls kjøpmannsgård
TilstøtendeBarbudalen
Møllebakken
Mølleheia
Feierheia
Kastellveien
Hylleveien

Iuellsklev (1–11, 2–8)[1] er en bratt 190 meter lang kommunal gate i Barbu i Arendal kommune, Aust-Agder.

Gaten er en fortsettelse av Bendiksklev som ved den gamle Frikirken, i dag Kjerka kulturverksted, skifter navn til Iuellsklev før gata følger et søkk i terrenget mellom Mølleheia og Fløyheia nedover mot Arendal stasjon i Barbudalen. Før 1902 gikk Arendals gamle bygrense mot nabokommunen Barbu der Bendiksklev blir til Iuellsklev.

Iuellsklev har sitt navn etter familien Iuell som hadde sin kjøpmannsgård i denne gaten. Ved foten av Iuellsklev lå tunet på Nedre Barbugård, og her ligger i dag Arendal stasjon.

Gaten het på 1800-tallet «Barbuklev», og var lenge eneste kjørevei mellom Arendal sentrum og strandstedet Barbu og videre til Songe. Denne ferdselsåren fulgte Bendiksklev, Barbuklev, Møllebakken, Barbu, Hulveien og Gamle Songevei.

Byggingen av viadukten i Barbudalen og tunnelen mellom Barbudalen og Arendal torv skapte store forandringer i Iuellsklev som mistet sitt bratteste parti og ble kortere.

Bakken opp til Arendal videregående skole, bak Iuellsklev 4, kalles på folkemunne for «Grisebakken». Iuellsklev 4 var tilholdssted for Gestapo i Arendal under andre verdenskrig.

Iuellsklev fortsetter på østsiden av Barbudalen i Hansebakken som leder opp til villaområdet Frydentopp. Den eldste bebyggelsen her var landstedet til kjøpmann Hans Hansen omkring år 1800. Edys prospekt fra år 1800 med "River Nid" som motiv, viser helt i bakgrunnen elveutløpet ved Strømmen, i forgrunnen fjellrabber på Frydentopp, og midt i bildet veien som i dag heter Iuellsklev, men som i 1800 het Barbuklev.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]