Hylleveien (Arendal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hylleveien
Arendal torv sett fra Hylleveien
Basisdata
NavnHylleveien (122)
LandNorge
StrøkArendal sentrum
KommuneArendal
Kommunenr0906
NavnebakgrunnFører til en lokalitet med navn Hylla
TilstøtendeØstregate
Bendiksklev
Iuellsklev
Kastellveien

Kart
Hylleveien
58°27′45″N 8°46′00″Ø

Hylleveien (1–33, 2–30)[1] er en gate i Arendal sentrum. Gaten fører fra Østregate til toppen av Iuellsklev hvor den fortsetter som Kastellveien mot Nesbakken. Fra Hylleveien er det utsikt rett ned på Arendal torv.

Hylleveien ble anlagt i 1865 for å forbedre kjøreveien mellom byens sentrum og strandstedet Barbu. Istedenfor at trafikken skulle gå opp den svært bratte Bendiksklev tilbyr Hylleveien en lengre, men mindre bratt vei. På denne tiden var det ingen kjørevei langs sjøen fra Langbryggen og Dampskipskaia til Barbu.

Navnet kommer av at familien Iuell hadde et hus på en hylle i skråningen, og dette huset ble naturlig kalt for "Hyllen". Når veien ble sprengt ut og lagt forbi "Hyllen" ble den liggende som en hylle over torvet.

Den eneste kjørevei fra Arendal sentrum til strandstedet Barbu og videre østover til Songe gikk fram til omtrent 1885 gjennom Iuellsklev videre ned Møllebakken, gjennom strandstedet Barbu, og opp Hulveien før den fortsatt østover på den veien som i dag heter Gamle Songevei.

Referanser[rediger | rediger kilde]