Den evangelisk lutherske frikirke, Arendal menighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den evangelisk lutherske frikirke, Arendal menighet ble stiftet i 1877. Dette var den andre frikirkemenigheten som ble grunnlagt i Norge. Den første menigheten ble stiftet samme år i Moss. Menighetens første forstander var presten Paul Peter Wettergreen. Menigheten holdt til i et hus på Hylleveien i Arendal de første årene, før den flyttet over gaten. Et bedehus ble oppført på Sagene i Austre Moland i 1880.

I 2004 flyttet menigheten inn i et nytt bygg i Fredensvei på Strømsbu. Menigheten har om lag 600 medlemmer.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Frikirkebevegelsen hadde hatt stor oppslutning i Arendalsområdet i 1870-åra. Arendals og Omegns frikirkelige forening ble stiftet i 1875 og denne dannet bakgrunnen for stiftelsen av Arendals menigheten. På et møte på Havstad ved Arendal i 1876 deltok over 6000-7000 mennesker.[2]

Leirsted[rediger | rediger kilde]

I perioden 1964 kjøpte menigheten tidligere Nævisdal skole fra Øyestad kommune. Skolen fungerte som menighetens leirsted frem til 1993, da den solgt til Nævisdal grendelag.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivmateriale etter Den evangelisk lutherske frikirke, Arendal menighet befinner seg på Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Arkivet inneholder møtebok, korrespondanse og regnskapsmateriale. Hovedsakelig stammer arkivmaterialet fra Sagene bedehus i Austre-Moland og Nævisdal leirsted i Øyestad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]