Italiensk-amerikansk mafia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Al Capone på forsiden av Time.
Carlo Gambino, overhode for Gambino-familien.
John Gotti pågrepet av FBI i 1990.

Italiensk-amerikansk mafia er mafia i USA med opphav fra Italia. Om lag 800 000[1] sicilianere utvandret til USA fra århundreskiftet og fram til første verdenskrig. I forbudstiden ble 25 % av brennevinssmuglingen utført av italienere, og det var i denne tiden at Al Capone nådde høydepunktet på sin karriere. Da brennevinsforbudet ble opphevet, klarte mafiaen å omstille seg ved å drive med gambling. Men utover 1930-tallet ble det stadig vanskeligere, og Capone, Luciano og andre ble arrestert.

Da den sicilianske mafiaen reiste seg igjen etter fascismen, begynte den også etterhvert med heroinsmugling, etter at Joe Bonanno besøkte øya i 1957 og ga sicilianerne monopol på heroinmarkedet i USA.

Den amerikanske mafiaen er mest aktiv i storbyområdet New York, Philadelphia, New England, Detroit og Chicago, men har også medlemmer i andre større amerikanske byer, og deltar også i internasjonale kriminelle aktiviteter.

Den amerikanske mafiaen består av forskjellige «familier» eller grupper som generelt er organisert geografisk og i betydelig omfang engasjert i «racketeering»-virksomhet (utpressing, beskyttelsespenger, illegale lotterier o.l.).

Selv om den italiensk-amerikanske mafiaen har sine røtter i italiensk organisert kriminalitet (og betegnes som La Cosa Nostra av FBI), har den amerikanske avlegger vært en separat organisasjon i mange år. For tiden samarbeider den italiensk-amerikanske mafiaen med forskjellige IOC-grupper innen diverse kriminelle aktiviteter med hovedbase i Italia. Den italiensk-amerikanske mafiaen er innen organisert kriminalitet den største enkelt-trusselen mot det amerikanske samfunnet.

Giuseppe Esposito var det første kjente sicilianske mafia-medlem som emigrerte til USA. Han og seks andre sicilianere flyktet til New York etter å ha myrdet elleve velstående landeiere og to høytstående embedsmenn for en siciliansk provins. Han ble arrestert i New Orleans i 1881 og utlevert til Italia. New Orleans var også åstedet for den første mafiahendelsen i USA som pådro seg både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. 15. oktober 1890 ble New Orleans' politi-inspektør David Hennessey myrdet. Hundrevis av sicilianere ble arrestert, og nitten ble omsider dømt for mord. En ble så frikjent og med det begynte rykter å spre seg om bestikkelser og truede vitner. De forbannede innbyggerne i New Orleans organiserte en lynsjing av mafiaen, og klarte å drepe elleve av de nitten tiltalte. To ble hengt, ni av dem ble skutt og de resterende åtte klarte å rømme.

Den amerikanske mafiaen har gått igjennom mange forandringer. Fra den Svarte Hånd-terrorgruppen fra 1900-tallet og Five Points-gjengen fra 1910- og 20-årene i New York, til Al Capones Union på 1920-tallet i Chicago.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dickie, Cosa Nostra p. 173