Cosa nostra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Cosa nostra, som bokstavelig oversatt til norsk betyr «vår sak» er et begrep som henviser til den italiensk-amerikanske mafiaen, eventuelt dens opphav i Italia. I USA er det en allianse av kriminelle med utbredelse over hele landet, som er forent gjennom familiære og konspiratoriske bånd som er innrettet mot kriminell aktivitet og å beskytte dets medlemmer. Cosa nostra er også kjent som mafiaen, dette er imidlertid et begrep som anvendes for å beskrive andre grupper av organisert kriminalitet.

Sicilia[rediger | rediger kilde]

Den sicilianske mafiaen ble dannet på midten av 1800-tallet i et forsøk på å forene sicilianske bønder mot deres fiender. En mafioso anser seg selv som «en mann av ære». Selve organisasjonen er dog kjent som Cosa nostra -- vår sak. På 1950-tallet opplevde Sicilia en betydelig bygge-boom. Den sicilianske mafiaen utnyttet denne situasjonen og tok kontroll over byggeindustrien og tjente millioner av dollar. I dag har den sicilianske mafia utviklet seg til internasjonal gruppe av organisert kriminalitet. Enkelte eksperter anslår at den sicilianske mafiaen er den nest største italienske organisasjonen etter selskapet Fiat. Den sicilianske mafiaen har spesialisert seg i omsetning av heroin, politisk korrupsjon og omsetning av militære våpen, og er den sterkeste og mest aktive italienske organiserte kriminelle gruppe i USA med anslått mer enn 2500 medlemmer tilknyttet der. Den sicilianske mafiaen er også kjent for å være forbundet med væpnede ran, bedragerier, forfalskning og annen kriminell aktivitet.

Den sicilianske mafiaen er beryktet for sine aggressive anslag mot medlemmer av den italienske påtalemyndigheten. Dette ble kjent som Capaci-massakren. Mindre enn to måneder senere, 19. juli 1992, slo mafiaen an mot Falcones etterfølger, dommer Paolo Borsellino i Palermo, Sicilia. Borsellino hadde nettopp blitt utnevnt til å etterfølge Falcone.

Borsellino og fem livvakter ble drept utenfor Palermo da flere tønner fylt med eksplosiver ble detonert ved hjelp av en fjernkontroll da dommeren var på vei fra flyplassen.

Struktur[rediger | rediger kilde]

  1. Capofamiglia – (familiens overhode)
  2. Consigliere – (rådgiver)
  3. Sotto Capo – (nestkommanderende)
  4. Capodecina – (bandeleder)
  5. Uomini D'onore – («menn av ære»)

Camorra eller napolitansk mafia[rediger | rediger kilde]

Utfyllende artikkel: Camorra

Selve ordet Camorra er sannsynligvis en sammentrekning av «capo» (sjef) og det napolitanske ordet for gate, «morra». Camorraen begynte å figurere på midten av 1800-tallet i Napoli i Italia. Den har ulik opprinnelse, blant annet som en alternativ samfunnsmakt blant de fattigste av Napolis befolkning som etter hvert utviklet seg til «klaner» i byene og fortsatte å vokse i styrke. Camorraen tjente sin formue på rekonstruksjon etter et kraftig jordskjelv i Campania-regionen i 1980. Camorraen regnes som den største gruppen innen italiensk organisert kriminalitet med over 100 klaner og ca. 7000 medlemmer. Camorraen spesialiserer seg innen sigarettsmugling og mottar betaling fra andre kriminelle grupper for all sigarettsmuglingstrafikk gjennom Italia.

På 1970-tallet overbeviste den sicilianske mafia Camorraen til å omforme sigarettsmuglingsrutene til narkotikasmuglingsruter med den sicilianske mafiaens assistanse, men ikke alle Camorra-ledere var enig. På grunn av dette oppstod Camorra-krigen mellom to grupper og nesten 400 menn ble drept. De som var imot narkotikatrafikk tapte krigen. Det er trolig at nesten 200 tilknyttet Camorra er bosatt i USA. Mange kom til USA under Camorrakrigen. Camorra utfører hvitvasking av penger, utpressing, smugling av asylsøkere, ran, kidnapping, politisk korrupsjon og pengeforfalskning.

'Ndrangheta eller kalabrisk mafia[rediger | rediger kilde]

Utfyllende artikkel: 'Ndrangheta

Ordet «'Ndrangheta» er av gresk opprinnelse, og har ikke en presis oversettelse, kanskje betyr det heltemot eller lojalitet. 'Ndrangheta består av 160 celler og ca. 6 000 medlemmer og spesialiserer seg innen kidnapping og politisk korrupsjon. 'Ndrangheta-celler er løst forbundne familiegrupper basert på blodsbånd og giftemål. 'Ndranghetas tilstedeværelse i USA er estimert til mellom 100 og 200 medlemmer og forretningspartnere. Flertallet av disse er i New York og Florida. 'Ndrangheta er også kjent for å delta i kokain- og heroinsmugling, drap, bombing, forfalskning, gambling, svindel, tyveri, arbeidssvindel, lånehai-virksomhet osv.

Sacra Corona Unita eller Den hellige forenede krone[rediger | rediger kilde]

Politimyndighetene ble klar over Sacra Corona Unita mot slutten av 1980-tallet. Det startet som en fengselsgjeng, og etter hvert som medlemmene ble løslatt bosatte de seg i Puglia-regionen hvor de fortsatte sin vekst og knyttet forbindelser med andre mafia-grupperinger. Sacra Corona Unita har sitt hovedkvarter i provinsen Brindisi, som ligger i den sørøstre delen av Puglia. Sacra Corona Unita består av ca. 50 klaner med ca. 2000 medlemmer og spesialiserer seg innen smugling av sigaretter, narkotika, våpen og mennesker. Sacra Corona Unita tar betaling fra andre kriminelle grupper for landrettigheter på den sørøstlige kysten av Italia. Dette territoriet er en naturlig innfallsport for smugling til og fra tidligere kommunistland som Kroatia, Jugoslavia og Albania. Veldig få Sacra Corona Unita-medlemmer har blitt identifisert i USA, likevel er det noen forbindelser til individer i Illinois, Florida og muligens New York. Sacra Corona Unita er også involvert i hvitvasking av penger, utpressing og politisk korrupsjon.

USA[rediger | rediger kilde]

Cosa nostra i USA er mest aktiv i storbyområdet New York, Philadelphia, New England, Detroit og Chicago, men har også medlemmer i andre større amerikanske byer, og deltar også i internasjonale kriminelle aktiviteter.

Cosa nostra, ofte forkortet LCN av FBI-agenter, består av forskjellige «familier» eller grupper som generelt er organisert geografisk og i betydelig omfang engasjert i «racketeering»-virksomhet (utpressing, beskyttelsespenger, illegale lotterier o.l.).

Selv om La Cosa nostra har sine røtter i italiensk organisert kriminalitet, har den amerikanske avlegger vært en separat organisasjon i mange år. For tiden samarbeider Cosa nostra med forskjellige IOC-grupper innen diverse kriminelle aktiviteter med hovedbase i Italia. Cosa nostra er innen organisert kriminalitet den største enkelt-trusselen mot det amerikanske samfunnet.

Giuseppe Esposito var det første kjente sicilianske mafia-medlem som emigrerte til USA. Han og seks andre sicilianere flyktet til New York etter å ha myrdet elleve velstående landeiere og to høytstående embedsmenn for en siciliansk provins. Han ble arrestert i New Orleans i 1881 og utlevert til Italia. New Orleans var også åstedet for den første mafiahendelsen i USA som pådro seg både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. 15. oktober 1890 ble New Orleans' politi-inspektør David Hennessey myrdet. Hundrevis av sicilianere ble arrestert, og nitten ble omsider dømt for mord. En ble så frikjent og med det begynte rykter å spre seg om bestikkelser og truede vitner. De forbannede innbyggerne i New Orleans organiserte en lynsjing av mafiaen, og klarte å drepe elleve av de nitten tiltalte. To ble hengt, ni av dem ble skutt og de resterende åtte klarte å rømme.

Den amerikanske mafiaen har gått igjennom mange forandringer. Fra den Svarte Hånd-terrorgruppen fra 1900-tallet og Five Points-gjengen fra 1910- og 20-årene i New York, til Al Capones Union på 1920-tallet i Chicago.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]