De fem familiene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«De fem familiene» er et samleuttrykk for de fem store kriminelle familiene av den italiensk-amerikanske mafiaen som har dominert den tradisjonelle organiserte kriminaliteten i New York.

Tilblivelsen av mafiaen strekker seg helt tilbake til 1860-tallet. Men det var ikke før på 1900-tallet at mafiaen etablerte seg i USA. Internt ble mafiaen splittet til to deler, og det ble kraftig spenning mellom disse partene. Dette ble først lagt merke til 1928, når den ene siden ofte kapret den andres alkohollastebiler (alkohol var den gang ulovlig i USA). Denne interne krigen ble kalt Castellammarese krigen i 1930 og 1931. Grunnen til navnet er fordi den ene siden bestod i begynnelsen av immigranter sendt av den mektige Sicilianske mafiosoen Don Vito Cascio Ferro ifra nærheten av byen Castellammare del Golfo i Sicilia. Denne delens leder var Salvatore Maranzano. Motstanderdelen var ledet av Joe "The Boss" Masseria.

Etter at Joe Masseria ble drept 15. april 1931 la Salvatore Maranzano frem strukturen over mafiaen i USA, denne strukturen har siden det vært uforandret. I grove trekk ble familien styrt av en Boss, assistert av en underboss og delt opp i grupper, alle ledet av en capo og bemannet med soldater. Strukturens tredje-rangerte er en consiglieri (rådgiver), en rolle som ble etablert noe senere.

De store byene nordøst og midtvest i USA ble organisert med en familie pr by. New York ble organisert med fem forskjellige familier, som alle hadde sine respektive bosser som ble utvalgt av Maranzano, disse var: Luciano, Profaci, Gagliano, Bonanno, og Mangano. Det er trolig at det var her ordtaket Cosa Nostra (vår sak) ble til.[trenger referanse]

Maranzano satte seg selv over de fem familiene i New York, og ga seg selv tittelen "capo di tutti capi" (Sjef over alle sjefer). Uansett ble hans regjering kortvarig, da han ble skutt og knivstukket 10. september 1931 av gangstere leid av Luciano og Genovese fordi mente han hadde planer om å få dem drept.

De fem familiene er:

Noen av familiene har gått under andre navn, eller er kjent under andre navn. For eksempel er Colombofamilien noen ganger kalt Profacifamilien (etter Joe Profaci, en tidligere boss).

De fem familiene på film[rediger | rediger kilde]

I filmen Gudfaren fra 1972 dominerer fem familier byens La Cosa Nostra, men familiene har andre navn enn de virkelige. De mest sentrale familiene i filmen inkluderer Corleone, Tattaglia og Barzini. De to andre, Cuneo og Stracchi, opptrer i bakgrunnen.