John Gotti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Gotti

John Joseph Gotti junior (født 27. oktober 1940, død 10. juni 2002), også kjent som The Dapper Don og The Teflon Don, var i perioden 1986–1992 den regjerende gudfaren i mafiafamilien Gambino – en av de fem store mafiafamilier i New York.

Han ble kjent for sin store personlighet og den spesielle gangsterstilen han brukte. I tillegg ble han fryktet på grunn av sine grusomme tortur- og drapsmetoder.

Karriere[rediger | rediger kilde]

John Gotti ble født i Bronx, New York. Hans familie flyttet inn i et tøft nabolag i Brooklyn da Gotti var 12 år gammel. Han hadde fire brødre som også gikk inn i mafiavirksomheten: Peter, Gene, Richard og Vincent. De tre førstnevnte var alle kjernemedlemmer av Gambino-familien, som John også var.

Offisielt begynte Gotti som leiemorder for mafiaen, og klatret oppover til å bli capo i en av de mektigste gruppene i Gambino-familien. Hans gruppe ble tatt for å selge narkotika, som var brudd på familiens regler, og ble nødt til å oppløses. For å hindre dette organiserte Gotti drapet på familieoverhode, Paul Castellano den 16. desember 1985. Castellano ble skutt seks ganger sammen med sin underboss, Thomas Billoti, utenfor Sparks Steakhouse i Manhattan. På den måten tok Gotti kontroll over hele Gambino-imperiet.

Som en følge av hans opprykk til posisjonen som Gambino-familiens gudfar, ble Gotti kjent som The Dapper Don på grunn av at han alltid gikk i dyre Brioni-dresser. Gotti var veldig populær i nabolaget i Queens, der han organiserte gatefester og festivaler. Han var imot gatekriminalitet i sitt eget strøk.

John ble arrestert flere ganger i løpet av karrieren som gudfar, og han tilbrakte mye tid i både statlige og føderale fengsler med flere harde dommer. Gotti bestakk eller presset jurymedlemmer og dommere i flere rettssaker. Han dro også nytte av politiinformanter for å kunne være et hode foran etterforskerne.

Gotti var lenge under intens, elektronisk etterforskning ledet av FBI. Hans nattklubb, telefoner og andre forretningsmessige steder ble avlyttet. For å unngå dette, holdt han viktige møter mens han gikk langs gata og spilte av høye lyder som skulle forstyrre avlytningsinstrumentene. FBI fikk ham på bånd mens han var i leiligheten over nattklubben, der han diskuterte et par mord og flere kriminelle handlinger.

Fengselsopphold[rediger | rediger kilde]

Gotti og flere andre ble arrestert i 1990. Gotti ble stilt for retten i United States District Court i New York den 2. april 1992 for 13 drap, medvirking til drap, lånehai-virksomhet, smugling, ulovlig gambling og unngåelse av toll-lovene sammen med sin rådgiver Frank LoCascio. 23. juni samme år ble Gotti dømt til livstid. Det ble senere spekulert i at Gotti ville tilbringe resten av livet i det nye føderale, supersikre fengselet i Florence, Colorado. Istedet ble han sendt til et eldre fengsel i Illinois der han ble holdt innesperret 23 timer i døgnet.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Gotti døde av strupekreft den 10. juni 2002 på sykehuset for føderale innsatte i Springfield, Missouri.

Den katolske kirken i Brooklyn ønsket ikke å la Gottis familie få ha en katolsk begravelse for Gotti. Kirken sa at hans familie kunne få lov til å ha en minnestund først etter at han var begravd. Den katolske kirken hadde tidligere tatt avstand fra å begrave Paul Castellano. Men ulikt Castellano, fikk Gottis familie lov til å begrave ham i et katolsk krematorium. Han ble begravd i Saint John's Cemetrys mausoleum i Queens, rett ved siden av sønnen, Frank Gotti.

Kilder[rediger | rediger kilde]