John Gotti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Gotti
John Gotti FBI booking (cropped) 2.jpg
FødtJohn Joseph Gotti, Jr.
27. okt. 1940[1][2][3]Rediger på Wikidata
BronxRediger på Wikidata
Død10. juni 2002[1][2][3]Rediger på Wikidata (61 år)
SpringfieldRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gangster, extortionistRediger på Wikidata
Embete
  • Capo dei capi
  • mafiaboss Rediger på Wikidata
Utdannet ved Franklin K. Lane High SchoolRediger på Wikidata
Søsken Peter Gotti, Richard V. Gotti, Gene Gotti, Vincent GottiRediger på Wikidata
Barn Victoria Gotti, John A. GottiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt St. John CemeteryRediger på Wikidata
Medlem av Gambino-familienRediger på Wikidata

John Joseph Gotti junior (født 27. oktober 1940, død 10. juni 2002), også kjent som The Dapper Don og The Teflon Don, var i perioden 1986–1992 den regjerende gudfaren i mafiafamilien Gambino – en av de fem familiene i New York

Han ble kjent for sin store personlighet og den spesielle gangsterstilen han brukte. I tillegg ble han fryktet på grunn av sine grusomme tortur- og drapsmetoder.

Karriere[rediger | rediger kilde]

John Gotti ble født i Bronx, New York. Hans familie flyttet inn i et tøft nabolag i Brooklyn da Gotti var 12 år gammel. Han hadde fire brødre som også gikk inn i mafiavirksomheten: Peter, Gene, Richard og Vincent. De tre førstnevnte var alle kjernemedlemmer av Gambino-familien, som John også var.

Offisielt begynte Gotti som leiemorder for mafiaen, og klatret oppover til å bli capo i en av de mektigste gruppene i Gambino-familien. Hans gruppe ble tatt for å selge narkotika, som var brudd på familiens regler, og ble nødt til å oppløses. For å hindre dette organiserte Gotti drapet på familieoverhode, Paul Castellano den 16. desember 1985. Castellano ble skutt seks ganger sammen med sin underboss, Thomas Billoti, utenfor Sparks Steakhouse i Manhattan. På den måten tok Gotti kontroll over hele Gambino-imperiet.

Som en følge av hans opprykk til posisjonen som Gambino-familiens gudfar, ble Gotti kjent som The Dapper Don på grunn av at han alltid gikk i dyre Brioni-dresser. Gotti var veldig populær i nabolaget i Queens, der han organiserte gatefester og festivaler. Han var imot gatekriminalitet i sitt eget strøk.

John ble arrestert flere ganger i løpet av karrieren som gudfar, og han tilbrakte mye tid i både statlige og føderale fengsler med flere harde dommer. Gotti bestakk eller presset jurymedlemmer og dommere i flere rettssaker. Han dro også nytte av politiinformanter for å kunne være et hode foran etterforskerne.

Gotti var lenge under intens, elektronisk etterforskning ledet av FBI. Hans nattklubb, telefoner og andre forretningsmessige steder ble avlyttet. For å unngå dette, holdt han viktige møter mens han gikk langs gata og spilte av høye lyder som skulle forstyrre avlytningsinstrumentene. FBI fikk ham på bånd mens han var i leiligheten over nattklubben, der han diskuterte et par mord og flere kriminelle handlinger.

Fengselsopphold[rediger | rediger kilde]

Gotti og flere andre ble arrestert i 1990. Gotti ble stilt for retten i United States District Court i New York den 2. april 1992 for 13 drap, medvirking til drap, lånehai-virksomhet, smugling, ulovlig gambling og unngåelse av toll-lovene sammen med sin rådgiver Frank LoCascio. 23. juni samme år ble Gotti dømt til livstid. Det ble senere spekulert i at Gotti ville tilbringe resten av livet i det nye føderale, supersikre fengselet i Florence, Colorado. I stedet ble han sendt til et eldre fengsel i Illinois der han ble holdt innesperret 23 timer i døgnet.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Gotti døde av strupekreft den 10. juni 2002 på sykehuset for føderale innsatte i Springfield, Missouri.

Den katolske kirken i Brooklyn ønsket ikke å la Gottis familie få ha en katolsk begravelse for Gotti. Kirken sa at hans familie kunne få lov til å ha en minnestund først etter at han var begravd. Den katolske kirken hadde tidligere tatt avstand fra å begrave Paul Castellano. Men ulikt Castellano, fikk Gottis familie lov til å begrave ham i et katolsk krematorium. Han ble begravd i Saint John's Cemetrys mausoleum i Queens, rett ved siden av sønnen, Frank Gotti.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/John-Gotti, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 13179879v[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 6494241, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]