It Follows

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
It Follows
Generell informasjon
SjangerSkrekkfilm, thriller
Utgivelsesår2015
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Robert Mitchell
ProdusentRebecca Green, David Kaplan, Erik Rommesmo, Laura D. Smith
ManusforfatterDavid Robert Mitchell
MusikkRich Vreeland
SjeffotografMike Gioulakis
KlippJulio Perez IV
Foran kamera
MedvirkendeMaika Monroe
Keir Gilchrist
Olivia Luccardi
Lili Sepe
Daniel Zovatto
Jake Weary
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapRADiUS-TWC
Dimension Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

It Follows er en amerikansk skrekkfilm og thriller fra 2014, skrevet og regissert av David Robert Mitchell.

Filmen handler om den 19 år gamle jenta Jay (Maika Monroe) som etter å ha hatt sex med kjæresten Hugh (Jake Weary) får vite at hun har fått en forbannelse som går ut på å bli forfulgt av en skikkelse – i form som noen hun kjenner, eller bare en person i folkemengden – helt til hun kan overføre den til noen andre, eller selv bli drept. Sammen med vennegjengen prøver hun stadig å flykte fra vesenet, men det er til ingen nytte.

Filmen ble spilt inn i Detroitfilmkameraer med vidvinkelobjektiver, og er basert på en rekke drømmer regissøren hadde i barndommen. Den hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i 2014, og kinopremiere i Norge 17. april 2015. Den ble rost for sin originalitet, sin bruk av frykt som skremselstaktikk og for å være sjangerdefinerende. Den ble kåret blant flere som den beste skrekkfilmen i nyere tid, og Dagbladet kåret den til den beste filmen i 2015.

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung kvinne løper vekk fra huset sitt i panikk, og kjører til en strand hvor hun forteller faren at hun elsker ham over mobiltelefonen. Neste morgen er hun myrdet.

Jay, en nitten år gammel universitetsstudent fra Michigan, går på kino med kjæresten sin Hugh. I kinosalen peker han på en kvinne i gul kjole som Jay ikke kan se. Han blir umiddelbart redd og ber Jay om å forlate kinoen. På en annen date har de sex i bilen hans. I etterkant kidnapper Hugh henne og hevder at han har overført en forbannelse til henne gjennom sexen. Han forteller at hun vil få følelsen av at noe jager henne – i form som noen hun kjenner, eller bare en person i folkemengden – men det er det bare hun som kan se. Personen vil følge henne i gåhastighet, men hvis den fanger henne vil hun bli drept, og den vil jage den forrige som hadde forbandelsen; Hugh. Han viser henne hvordan det fungerer før han kjører henne hjem og forlater henne midt i veien.

I begynnelsen tror ikke Jay på historien, men politiet finner verken den nakne kvinnen eller Hugh, som hadde oppgitt falsk navn. På skolen får Jay øye på en gammel dame med sykehusklær som følger etter henne, men ingen andre kan se henne. Jays søster og vennene hennes Paul og Yara sverger å hjelpe, og overnatter i huset hennes. Plutselig hører de bråk fra kjøkkenet, men Paul ser ikke noe mer enn et knust vindu. Jay derimot ser en halvnaken og blodig jente som følger henne. Hun løper opp og gjemmer seg på soverommet, hvor hun finner en annen skummel skikkelse. Jay hopper ut vinduet og sykler til en park i nærheten hvor vennene finner henne. Etter hvert finner de ut at Hugh egentlig heter Jeff Redmond, og han forteller dem at han fikk forbannelsen etter et engangsligg, og at hun har muligheten å sende den videre.

Vennegjengen drar til naboens sommerhus for å gjemme seg, men skapningen kommer etter dem. Jay lærer seg å skyte, men det hjelper ikke på den. Naboen Greg går med på å ha sex med Jay så hun kan kvitte seg med forbannelsen. Tiden går uten at noe skjer med han, og han er tilsynelatende ubekymret. En natt får Jay øye på skapningen utkledd som Greg selv. Den bryter seg inn i huset hans, og Jay løper etter for å varsle den virkelige Greg. Der finner hun skapningen utkledd som hans halvnakne mor, og Greg blir voldtatt av vesenet til han dør. Jay kjører vekk, og sovner ved en strand. Neste morgen våkner hun og ser tre gutter ombord i en båt. Hun kler av seg og går i vannet. Tilbake i huset sitt avviser hun Pauls tilbud om sex.

Gruppen planlegger å drepe skapningen ved å lure den ned i et svømmebasseng for deretter å drepe den ved å kaste uti elektriske gjenstander. Når vesenet dukker opp i svømmehallen har den tatt form som Jays og Kellys far, og begynner å kaste ting på Jay. Paul prøver å skyte vesenet, men treffer Yara i stedet ved et uhell. Kelly kaster et tørkle over vesenet, og Paul skyter ham i hodet så han faller ned i bassenget. Han svømmer etter Jay og tar tak i foten hennes, men Paul skyter ham en gang til. Jay kommer seg opp, og vesenet er tilsynelatende død. I etterkant har Paul og Jay sex, og Paul kjører forbi to prostituerte. Filmen slutter med at Paul og Jay går ned fortauet, hånd i hånd, mens noe følger dem i bakgrunnen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

  • Maika Monroe som Jaime «Jay» Height, en nitten år gammel universitetsstudent fra Michigan som får forbannelsen etter å ha hatt sex med kjæresten Hugh.
  • Keir Gilchrist som Paul, Jays venn som også er forelsket i henne. Han er villig til å ha sex med henne for å selv få forbannelsen.
  • Olivia Luccardi som Yara, Jays venninne som hjelper henne når hun får forbannelsen.
  • Lili Sepe som Kelly Height, Jays søster som også hjelper henne.
  • Daniel Zovatto som Greg Hannigan, Jays og Kellys nabo som har sex med Jay og deretter blir myrdet av skapningen.
  • Jake Weary som Jeff Redmond / Hugh, Jays ekskjæreste som overførte forbannelsen til henne.
  • Bailey Spry som Annie, kvinnen fra anslaget som myrdes av vesenet etter å ha sagt til faren sin at hun elsker ham.
  • Debbie Williams som fru Height, Jays mor.
  • Ruby Harris som fru Redmond, Jeffs mor.
  • Leisa Pulido som fru Hannigan, Gregs mor som skapningen former seg som idet den dreper Greg.
  • Ele Bardha som herr Height, Jays far som skapningen former seg som under angrepet i svømmehallen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Innspilling[rediger | rediger kilde]

It Follows ble spilt inn i 2013 i Detroit i Michigan.[1] Når David Robert Mitchell skrev manuset til filmen blandet han bevisst elementer fra flere tidsperioder i et forsøk på å skape en tidløs fortelling og en drømmelignende tilstand. Ifølge Mitchell er det «kulisseelementer fra 50-tallet og fram til i dag». Han bestemte seg også for å bruke filmkameraer med vidvinkelobjektiver da han spilte inn filmen for å gi den et ekspansivt utseende.[1] Mitchell ble inspirert av arbeidet til John Carpenter og George Romero til filmens komposisjon og det visuelle utseende.[2]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Lydsporet til filmen ble komponert av Rich Vreeland, eller bedre kjent som Disasterpiece.[3] Musikkalbumet med filmmusikken ble utgitt digitalt 2. februar 2015 av Editions Milan Music, og på vinyl 2. april 2015. Filmnettstedet Montages skrev: «Filmens synthdrevne musikk er umiddelbart gjenkjennelig i sine tydelige referanser til minimalismen hos John Carpenter og Tangerine Dream. I tillegg ligger de litt mer eksperimentelle sporene og ulmer som klamme filttepper under klebeåndens stadige fremstøt.»[4] Følgende er sporlisten til It Follows (Original Motion Picture Soundtrack).

Disk 1
Nr. Tittel Varighet
1.  «Heels»    2:46
2.  «Title»    2:17
3.  «Jay»    1:28
4.  «Anyone»    1:48
5.  «Old Maid»    2:32
6.  «Company»    4:12
7.  «Detroit»    1:20
8.  «Detritus»    2:18
9.  «Playpen»    1:28
10.  «Inquiry»    2:20
11.  «Lakeward»    1:34
12.  «Doppel»    5:25
13.  «Relay»    1:52
14.  «Greg»    3:28
15.  «Snare»    0:59
16.  «Pool»    1:35
17.  «Father»    5:01
18.  «Linger»    2:20
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
Disk 2
Nr. Låt
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
Disk 3
Nr. Låt
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
Disk 4
Nr. Låt
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    
«»    

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Whitaker, Richard (26. mars 2015). «It Follows Goes Everywhere». Austin Chronicle. Besøkt 26. desember 2015. 
  2. ^ Exploring the horror of It Follows: David Robert Mitchell interview, Digital Spy, 8. mars 2015
  3. ^ Chris Tilly (1. februar 2015). «Disasterpeace From The ‘It Follows’ Soundtrack». IGN. Besøkt 26. desember 2015. 
  4. ^ Thor Joachim Haga (9. februar 2015). «Synth-soundtracket til horrorfavoritten It Follows utgis på vinyl – og er nå sluppet på Spotify». Montages. Besøkt 26. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]