Israel Regardie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Israel Regardie
Født17. november 1907[1]Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Død10. mars 1985Rediger på Wikidata (77 år)
SedonaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Psykoterapeut, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Francis Israel Regardie (født Regudy 17. november 1907, død 10. mars 1985) var en britisk okkultist, forfatter og Aleister Crowleys personlige sekretær, kjent for sine bøker og kommentarer om den esoteriske orden Golden Dawn.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Regardie ble født i London som sønn av fattige jødiske immigranter. Familien valgte etternavnet Regardie etter at en eldre bror på grunn av en misforståelse ble innrullert i den britiske hæren under dette navnet. 14 år gammel emigrerte Regardie til USA og studerte kunst i Washington, D.C. og i Philadelphia. Med hjelp fra en privatlærer i hebraisk fikk han noen kunnskaper i språket som ble nyttig i hans senere studier av kabbala. Med lett tilgang til kongressbiblioteket leste han mye og ble interessert i teosofi, hinduistisk filosofi og yoga. På den tiden ble han også medlem hos rosenkorsordenen. Etter å ha lest Part One of Book Four av okkultisten Aleister Crowley, tok han initiativet til en brevveksling som førte til at han som 21-åring reiste tilbake til Storbritannia for å arbeide som sistnevntes sekretær i 1928. De to mennene skilte lag fire år senere i 1932. I 1933 ble Regardie med støtte fra Dion Fortune medlem i ordenen Stella Matutina som var en av arvtakerne til Golden Dawn-ordenen. Han ble initiert i Hermes Tempel i Bristol og gjennomgikk gradesystemet opp til Adeptus Minor. Hans ordensmotto var «A.M.A.G.» (Ad Majorem Adonai Gloriam).

I 1934 forlot han ordenen da det var oppstått uoverensstemmelser mellom ham og ordensledelsen. Hans tidligere tilknytning til Aleister Crowley ble betraktet med den største skepsis da flere medlemmer ennå husket Crowley fra tiden i Golden Dawn. Regardie hadde skaffet seg størsteparten av Golden Dawns dokumenter og lagde boka The Golden Dawn (1937), som pådro ham de øvrige medlemmenes fiendskap og et stempel som edsbryter. Boka har imidlertid transformert arbeidet til ordenen om til en helt ny gren innenfor den vestlige okkulte tradisjonen. Som Regardie observerer i sin bok A Garden of Pomegranates, (1932) «…det er av avgjørende betydning at hele systemet må stilles fram for offentligheten så det ikke går tapt for menneskeheten. For det er arven til enhver mann og kvinne – deres åndelige fødselsrett.» De forskjellige okkulte organisasjoner som hevder å være etterkommere av den originale Golden Dawn og de magiske systemer de utøvde, skylder sin fortsatte eksistens og popularitet til Regardies verk.

I 1937, i en alder av 30 år, vendte tilbake Regardie til USA og begynte å studere kiropraktikk i New York. I tillegg studerte han psykoanalyse under E. Clegg og J.L. Bendit og psykoterapi under Nandor Fodor. Han åpnet en kiropraktorpraksis og underviste (hvor?) i psykiatrifreudiansk, reichiansk og jungiansk – og trakk seg tilbake i 1981 i en alder av 74 år da han flyttet til Sedona i Arizona.

Han døde av hjerteinfarkt under en middag sammen med nære venner på en restaurant i Sedona i Arizona den 10. mars 1985 i en alder av 77.

Arv[rediger | rediger kilde]

Regardie er den fremste kilden det som er kjent om Golden Dawn. Hans forfatterskap og de studenter han har lært opp eller hatt innvirkning på, har stått for mye av dannelsen av moderne vestlig okkultisme. I tillegg til å bevare kunnskapen har Regardie også bevart en gyldig gren av den initiatoriske linjen til Golden Dawn i Amerika:

Den andre betydningsfulle gjerning som Regardie utførte var, som en adept, å føre en gyldig avlegger av den initiatoriske linjen fra Golden Dawn til Amerika, den alkymistiske smeltedigel hvor new age ble inkubert. Slike gjøremål er ikke alltid enkle. A.M.A.G. ventet her i fire tiår inntil trådene i mønstret kom sammen. Da, i en av de nådefulle synkronisiteter som ofte gjør gjerning som jordmor for betydningsfulle magiske begivenheter, ble et par fra Georgia inspirert – på den tiden var de knapt klar over hva de var i ferd med å begi seg ut på – til å bygge et rosikrusiansk hvelv, det mektige ritekammeret som behøvdes for å føre adept-innvielse videre, nøyaktig på det tidspunkt da to magikere (en på østkysten av USA og en på vestkysten), ukjente både for hverandre og for paret fra Georgia, kom til å bli klare til å motta den innvielsen. og A.M.A.G. var, med rettigheten til å skjenke innvielsen i et slik hvelv, bindeleddet mellom dem. Og slik hadde det seg at Regardie, på en bemerkelsesverdig helg, overså to innvielser til den Indre Orden – den første og den siste som noen gang ble framført – og Keryx sin lampe ble ført over på amerikanske hender. (Chic Cicero (1995), s. 541)

I mange av sine verker forsøkte Regardie å sammenknytte sine psykologiske kunnskaper med sin påståtte magiske visdom. Han distanserte seg gjennom deler av sitt liv fra Aleister Crowleys Thelema.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Årstall mangler
 • A Garden of Pomegranates
 • The Tree of Life
 • My Rosicrucian Adventure
 • The Art of True Healing
 • The Middle Pillar
 • The Philosopher's Stone
 • The Romance of Metaphysics
 • The Art and Meaning of Magic
 • Be Yourself, the Art of Relaxation
 • New Wings for Daedalus
 • Twelve Steps to Spiritual Enlightenment
 • The Eye in the Triangle
 • Roll Away the Stone
 • The Legend of Aleister Crowley (med P.R. Stephenson)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Autorités BnF, Israel Regardie, 12251103c

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Cicero, Chic og Sandra Tabatha (1995): Secrets of a Golden Dawn Temple. Llewellyn Publications. ISBN 0-87542-150-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]