Isleworth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Isleworth
Isleworth
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Hounslow
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Ytre London
Postkode: TW7

Isleworth (uttales som eye-zul-worth, ikke som eye-l-worth) er et velstående forstadsområde i Hounslow i London. Det ligger ved Themsen, nær stedet hvor både Crane og Duke of Northumberland's River renner inn i Themsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da normannerne invaderte England i det 11. århundre var det allerede en godt etablert bosetning i Isleworth. Utgravninger var Syon Park Estate har vist at det var en romano-britisk bosetning der. Den eldste kjente navneformen er Gislhaesuuyrth, «Gilsheres bosetning». Den sørlige delen av området er kjent som Old Isleworth, mens den nordlige delen som grenser til Osterley kalles Spring Grove.

Frem til 1227 eide normannerfamilien St Valeri herregården i Isleworth. Familien gav den så til abbediet St Valeri som lå ved Sommes munning. Henrik III beslagla godset og andre av familiens eiendommer. Det ble gitt til hans bror Richard av Cornwall, som bygde en ny herregård. Denne ble brent ned av en mobb fra London i 1264.

I 1431 ble det bygget et kloster der Syon Park nå ligger, og Henrik V gav nonner fra birgittinerordenen eiendom på Themsens bredder ved Isleworth. De bygde sitt første hus der i 1415. Det meste av klosteret ble revet i 1539, under Henrik VIII. Eiendommen ble så gitt til Edward Seymour, 1. hertug av Somerset. Han bygde Syon House i 1548.

Under slaget ved Brentford i november 1642 okkuperte rojalistene huset. Oliver Cromwell bodde der i 1647. Mellom 1766 og 1773 ble Syon Park ombygget og en hage ble anlagt av Adambrødrene og Capability Brown. Det er fortsatt hertugen av Northumberlands hjem.

Sognekirken All Saints er fra det 14. århundre. Mot slutten av det 17. århundre trengte den omfattende reparasjon, og Christopher Wren ble bedt om å lage en plan. Hans prosjekt ble først ansett for å være for dyrt, men i 1705 døde sir Orlando Gee og etterlot seg 500 pund til kirken. Sammen med innsamlede midler kunne man gjennomføre planen med visse modifikasjoner, og den stod ferdig i 1706. I 1943 ble kirken sterkt skadet av brann. To skolegutter hadde tent på, og noen dager senere satte de også fyr på Holy Trinity Church i Hounslow. Den nåværende kirken stod ferdig i 1970, men tårnet er det opprinnelige fra det 14. århundre.

Mot slutten av det 18. århundre ble det anlagt frukthager i store deler av Isleworth. Disse ble erstattet av markedshager i det 19. århundre. I 1862 utvidet Francis Pears sin såpeindustri og kjøpte eiendom ved London Road for å bygge en ny fabrikk. I 1880-årene åpnet han en ny og større fabrikk på den andre siden av veien, og det ble der produsert såpe inntil 1962.

Ved Lower Square finner man bygninger fra 18. og 19. århundre side om side med bygninger fra fornyelsen i 1980-årene.