Hertug av Northumberland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hertug av Northumberland er en engelsk og britisk adelstittel. Den ble opprettet i 1551 for John Dudley. Han støttet sin svigerdatter lady Jane Greys krav på tronen, men da hun ble avsatt av Maria I ble han dømt for høyforæderi og henrettet.

Tittelen ble gitt til George Fitzroy i 1674, men da han ikke hadde arvinger døde tittelen ut med ham. Den ble opprettet for tredje gang i 1776, og ble da gitt til Percyslekten, som siden det 14. århundre hadde vært jarler av Northumberland. Det er fortsatt denne slekten som har tittelen. Deres sete er Alnwick slott i Northumberland. Slekten har også en Londonresidens, Syon House, i Brentford rett nord for Richmond upon Thames. Dette er et baroni som ble gitt til Percyslekten i 1310.

Den som er hertug av Northumberland har også titlene jarl av Northumberland (gjenopprettet 1749), jarl Percy (1766), jarl av Beverley (1790), baron Warkworth (1749) og baron Lovaine av Alnwick (1784). Alle titler er en del av Storbritannias høyadel. Den eldste sønn og arving til hertugtittelen bærer tittelen jarl Percy.

Hertuger av Northumberland, første opprettelse (1551)[rediger | rediger kilde]

Hertuger av Northumberland, andre opprettelse (1674)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Northumberland (1749)[rediger | rediger kilde]

Hertuger av Northumberland, tredje opprettelse (1766)[rediger | rediger kilde]

Sønn og arving til den 12. hertug er George Dominic Percy, jarl Percy (født 4. mai 1984)