Snaefell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snaefell
Høyde 621 meter
Primærfaktor 2 037 fot
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Posisjonskart
Snaefell ligger i Man
Snaefell
Snaefell (Man)
Kart
Snaefell
54°15′48″N 4°27′42″V
Jernbanen opp mot Snaefell.
Statue av motorsyklist ved Snaefell.

Snaefell er det høyeste fjellet på øya Man i Irskesjøen ved å strekke seg 621 meter over havet. Navnet er av norrøn opprinnelse og betyr Snøfjell, skjønt snøen ligger seg kun i vintermånedene.

Snaefell ligger i en småkupert terreng uten trær eller større vekster, blant på grunn av saudrift i området. Fjellet er ikke bratt på østsiden, men har større fall på vestsiden.

En elektrisk jernbane, Snaefell Mountain Railway, går fra Laxey og til toppen hvor det er en kafé og flere kommunikasjonsmaster.

Det er sagt[av hvem?] at på en klar dag kan seks kongedømmer bli sett fra toppen av fjellet: England, Irland, Skottland, Wales, Man og Guds kongedømme i himmelen.

Rett nedenfor toppen går motorvegen A18 Snaefell Mountain Road og som er det høyeste punktet for det årlige motorsykkelløpet Isle of Man TT. En statue markerer stedet hvor det også er en liten kafé og et lite motorsykkelmuseum.

Det er fjell i Norge som også heter Snøfjell, blant annet Snøfjellet i nærheten av Narvik i Nordland (978 moh.) foruten SnæfellIsland, inkludert fjellet under isbreen Snæfellsjökull.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]