Isaac Alfred Isaacs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Isaac Isaacs
Ac.isaacs.jpg
Født6. august 1855[1][2]
Melbourne
Død11. februar 1948 (92 år)
Melbourne
Utdannet ved Melbourne Law School
Beskjeftigelse Politiker, skrankeadvokat, dommer, forfatter
Nasjonalitet Australia
Utmerkelser Storkorsridder av Order of the Bath, storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden
Australias generalguvernør
21. januar 1931–23. januar 1936
ForgjengerJohn Baird
EtterfølgerAlexander Hore-Ruthven
Australias høyesterettsjustitiarius
2. april 1930–21. januar 1931
ForgjengerAdrian Knox
EtterfølgerFrank Gavan Duffy
Høyesterettsdommer i Australia
12. oktober 1906–2. april 1930
Forgjengeringen
EtterfølgerEdward McTiernan
Australias statsadvokat
6. juli 1905–10. oktober 1906
ForgjengerJosiah Symon
EtterfølgerLittleton Groom
medlem av Australias parlament for Indi
9. mai 1901–10. oktober 1906
ForgjengerIngen
Australiaføderasjonen
EtterfølgerJoseph Brown

Isaac Alfred Isaacs (født 6. august 1855, død 11. februar 1948) var en australsk dommer og politiker som var Australias generalguvernør fra 1931 til 1936.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var den tredje høyesterettsjustitiarius for Australia, den niende generalguvernør i Australia, og den første australske generalguvernøren som ble født i Australia. Han er den eneste personen som i Australia noensinne har hatt stillingene som både høyesterettsjustitiarius og generalguvernør.

Isaacs var sønn av Alfred Isaacs, en skredder av jødisk herkomst fra Mława i Polen.[trenger referanse] Faren, Alfred, forlot Polen og jobbet seg gjennom det som nå heter Tyskland der han tilbrakte noen måneder i Berlin og Frankfurt am Main. I 1845 hadde han også reist gjennom Paris og flere andre steder i Frankrike før han begynte å arbeide i Storbritannia. I London arbeidet han som skredder da han møtte sin fremtidige kone, Rebecca Abrahams, som også var av jødisk avstamming, de to giftet seg i 1849.

Etter nyheten om gullrushet i 1851 nådde England, ble Australia et populært reisemål for lykkejegere fra hele verden og Isaacs bestemte seg for å emigrere til Australia for å prøve lykken han også. Han hadde spart opp nok penger til reisen i 1854 og han reiste sammen med sin kone fra Liverpool i juni 1854. Ekteparet ankom Melbourne i Australia i september 1854. Isaacs tre søsken, John, som senere ble advokat og medlem av det australske parlamentet, og hans to søstre, Carolyn og Hannah, ble født i Yackandandah. En annen bror, født i Melbourne, og en søster, født i Yackandandah, begge døtrene døde i svært ung alder.

Isaacs utmerket seg på skolen særlig innenfor aritmetikk og språk, selv om han hyppig skulket skolen, for i stedet å tilbringe tid i de nærliggende områdene som drev med gruvedrift.[trenger referanse] I september 1870, da Isaacs bare var 15 år gammel, tok han sin eksamen som lærer og underviste ved skolen fra da av og frem til 1873. Isaacs ble ansatt som assisterende lærer ved Beechworth State School.[trenger referanse] Mens han fremdeles var ansatt ved den statlige skolen hadde Isaacs sin første opplevelse med lovverket, som den mislykkede parten i en rettssak i 1875.[trenger referanse]

Som barn lærte Isaacs seg å snakke flytende russisk,[trenger referanse] som hans foreldre snakket ofte, i tillegg lærte han seg engelsk og litt tysk. Isaacs fikk senere varierende kunnskaper i italiensk, fransk, gresk, hindustani og kinesisk. I 1875 flyttet han til Melbourne og fant seg arbeid ved Prothonotary kontor for den juridiske avdelingen. I 1876, samtidig som han arbeidet full tid, studerte han jus ved universitetet i Melbourne. Han ble uteksaminert i 1880 og fikk en Master of Laws-grad i 1883. I 1888 giftet han seg med Deborah Jacobs. De hadde to døtre.

I 1892 ble Isaacs valgt inn til den lovgivende forsamlingen i Victoria som liberal politiker. Han hadde flere ulike politiske verv på 1890-tallet, og i 1897 ble han valgt til konvensjonen, som utarbeidet den australske grunnloven, hvor han støttet dem som argumenterte for et mer demokratisk utkast til grunnlov.[trenger referanse] Han ble medlem av Queen's Counsell i 1899.

Isaacs ble valgt inn til det første føderale parlamentet i 1901 som en mer kritisk tilhenger av Edmund Barton og hans proteksjonistiske regjering.[trenger referanse] Han presset på for en mer radikal politikk og han ble mislikt av mange av sine kolleger for en noe selvgode holdning til politikken.[trenger referanse] Alfred Deakin utnevnte Isaacs til regjeringsadvokat i 1905.

I 1940 ble han involvert i strid med det jødiske samfunnet både i Australia og internasjonalt gjennom sin frittalende motstand mot sionismen.[trenger referanse] Hans viktigste kritiker var Julius Stone. Isaacs ble støttet av rabbiner Jacob Danglow og Harold Boas. Isaacs insisterte på at jødedommen var en religiøs identitet og ikke en nasjonal eller etnisk nasjonalitet.[trenger referanse]

Isaacs motsatte seg tanken om et eget jødisk hjemland i Palestina-området. Isaacs uttalte at «politisk sionisme som jeg er ugjenkallelig imot må være skarpt atskilt fra religiøs og kulturell sionisme som jeg er sterkt knyttet til».[trenger referanse] Isaacs var så kraftig imot sionismen dels fordi han mislikte nasjonalisme av alle slag og dermed sionismen som en form for jødisk nasjonal sjåvinisme.[trenger referanse]

Han døde i 1948, da han var 93 år gammel.

I mai 1949 ble Isaacs hedret med navngiving av Australian Electoral Division of Isaacs i de ytre sørlige forstedene til Melbourne. I 1973 ble han hedret med et frimerke som bærer hans portrett og som ble utstedt av Australia Post.

Referanser[rediger | rediger kilde]