Master of Laws

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Master of Laws, forkortet LL.M. (fra latin Legum Magister), er en avansert akademisk grad i rettsvitenskap i mange engelskspråklige land som tas av personer som allerede har en profesjonell grad (for eksempel juris doctor (JD) i USA og Bachelor of Laws (LL.B.) i de fleste samveldestatene). Graden er gjerne en såkalt forskningsmastergrad, altså en grad hvor innholdet består i at man utfører et stykke forskning og skriver en masteroppgave, men kan også være kursbasert helt eller delvis. Nivåmessig ligger den over den grunnleggende juristutdannelsen (f.eks. JD og LL.B.) og under graden PhD. LL.M. er altså ikke noen forutsetning for å jobbe som advokat, dommer eller lignende, i mange land, men en utdannelse man kan ta etter at man allerede er utdannet jurist, for å fordype seg i et emne utover selve juristutdannelsen og få en viss forskningskompetanse. En del studenter tar LL.M.-grad på veien mot PhD.

De norske gradene cand.jur. og master i rettsvitenskap oversettes offisielt til engelsk som Master of Laws (LL.M.), da disse gradene er mer omfattende enn den grunnleggende juristutdannelsen i engelskspråklige land (for eksempel JD og LL.B). Det siste året i den norske juristutdannelsen anses dermed å tilsvare LL.M.

Dobbel L i forkortelsen LL.M. står for latinsk flertall, altså «lærer i rettene»/«mester i rettene», fordi retten fra et historisk perspektiv omfatter både den verdslige og kirkelige rett, og derfor ofte omtales i flertall (cf. jura, dvs. flertall av rett, som rettsvitenskapen omtales som på dansk, tysk og andre språk).