Irsk vannspaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Irsk vannspaniel
irsk vannhund
Irsk vannspaniel
Hundetype apporterende fuglehund, vannhunder
Opprinnelse Irland Irland
Egenskaper jakthund, familiehund
Forventet livsløp 9-10[1]
Størrelse middels (22-26 kg)
Passer for alle, aktive
Anerkjennelser
FCI Gruppe 8, seksjon 3 (FCI #124)
AKC Sjekk
CKC Sjekk
KC Sjekk
UKC Sjekk
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Irsk vannspaniel (FCI #124) er en stor vannhund med opprinnelse fra Irland, der den regnes som en god jakthundbade- og vadefugler.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Irsk vannspaniel er trolig en etterkommer av tilsvarende hundetyper fra Mellom-Europa. Noen har også indikert at irsk setter kan ha bidratt som progenitor for hunderasen, uten at dette i dag kan bekreftes. Også barbet, storpuddel og portugisisk vannhund er i så måte nevnt som mulige bidragsytere.

Arbeidene med å forme rasen startet i Irland i 1834 og har blitt kreditert Justin McCarthy fra Dublin, men han etterlot seg ingen dokumentasjon. Den ble anerkjent av The Kennel Club i 1862, i forbindelse med en hundeutstilling i Birmingham.

Irsk vannspaniel er en utpreget brukshund som kan brukes til en rekke formål. Den høyt utviklede luktesansen kan gjøre denne hunden til en glimrende trøffelhund, ettersøkshund, narkotikahund eller lignende. Den trenger mye mosjon og mental stimulering for å trives godt. Daglig stell av pelsen er nødvendig.

Hunderasen virker dessverre å være predisponert for visse kreftformer og har i snitt relativt kort levealder for sin størrelse.[1] En studie (publisert i ISRN Veterinary Science) fra 2012 viser at av 95 dødsfall var hele 53 (55,8 %) relatert til kreft.[1] Gjennomsnittsalderen var 9,33 år.[1]

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Irsk vannspaniel er robuste hunder, og noe høyere enn andre spanieler. Hannene skal være mellom 56 og 61 centimeter, og hunnene skal være 53 til 58 centimeter. Hannene veier 25 til 30 kg, og hunnene 20 til 26 kg. Pelsen skal være medium brun eller mørk brun eller mørk gul.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.