Irbid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Irbid
LandJordans flagg Jordan
Grunnlagt1400 f.Kr. (Julian)
Areal30 000 000 kvadratmeter
Befolkning1 911 600[1] (2018)
Bef.tetthet0,06 innb./kvadratmeter
Høyde o.h.620 meter
Nettsideirbid.gov.jo/
Kart
Irbid
32°33′20″N 35°51′00″Ø

Panoram over Yarmouk-universitet
Al-Arabi Sports Club i Irbid

Irbid (arabisk: إربد‎), tidligere kjent som Arabella eller Arbela, er hovedstaden og den største byen i Jordans guvernement Irbid. Det er også den nest største storbyen i antall innbyggere i Jordan etter Amman med en befolkning på rundt 660 000 mennesker.[2] Irbid ligger nord i Jordan, rundt 70 km nord for Amman på den nordlige ryggen av fjellområdet Gilead, og på samme avstand fra Pella, Beit Ras (Capitolias), og Umm Qais.

Byen er et betydelig transportknutepunkt mellom Amman, Syria i nord og Mafraq i øst. Det er også lokalisert flere skoler og universitet i regionen Irbid, blant de mest fremste er Jordans universitet for vitenskap og teknologi, og Yarmouk-universitet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gjenstander og graver i området viser at Irbid har vært befolket siden bronsealderen. Levninger av keramikk og steinmurer funnet ved Tell Irbid har blitt datert til rundt 3200 f.Kr.[3] I den hellenistiske perioden var Irbid, da kjent som Arabella, et betydelig handelssenter. Før islams erobring var Arabella kjent for å produsere blant de beste vinene i den antikke verden. Området hadde en meget fruktbar jord og et moderat klima som gjorde det mulig å kultivere vindruer av høy kvalitet. Etter islam ble dominerende måtte denne produksjonen opphøre. Med den muslimske erobringen ble byen omdøpt til Irbid, og den sentrale produksjonen ble snart endret fra vin til olivenolje. Hvete var også et viktig produkt i området.

Irbid er også kjent for å være nært stedet for det avgjørende slaget ved Yarmouk som ble utkjempet ved breddene av elven Jarmuk, rundt 30 km nord for byen. Slaget ble utkjempet mellom det islamske kalifatet ledet av Umar og Østromerriket. Resultatet førte til at de bysantinske hærene trakk seg tilbake og begynnelsen på den voldsomme ekspansjonen islamske kalifatet.

Dagens Irbid[rediger | rediger kilde]

Irbid utgjør i dag kombinasjonen av en travel provinsiell by i Midtøsten med et ungdommelig nattliv for en utdannelsesby. Universitetsgaten, som utgjør den vestlige grensen til campus for Yarmouk-universitet, er populær både hos de lokale som de tidvis utenlandske besøkende som besøker de mange restauranter og kafeer.

Selv om byen ikke er en sentral turistområde er det likevel to store museer i Irbid: et museum for jordansk kulturarv og et for naturhistorie, begge innenfor campus av universitet. Irbids strategiske lokalisering i nordlige Jordan gjør det til et egnet sted for de som vil besøke Jordandalen, besøk Umm Qais, Beit Ras, Pella, Ajloun, Umm el-Jimal og andre historiske steder, eller som utgangspunkt for å reise til Syria.

Byens økonomi er basert på tjenestesektoren som er direkte eller indirekte knyttet skoleinstitusjonene i byen. Det er eksempelvis 26 store og små forlag i byen. Antallet internettkafeer er det høyeste i verden og plasserte Irbid i Guinness rekordbok. Irbid er betraktet som Jordans kulturby. Det er også en industrisone (QIZ) i Irbid som drar nytte av frihandelssonen EPZ.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://fr.wikipedia.org/wiki/Irbid.
  2. ^ ««Jordan: largest cities and towns and statistics of their population»». Arkivert fra originalen 1. oktober 2007.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 1. oktober 2007. Besøkt 29. september 2012. 
  3. ^ Lenzen, C. J.; Gordon, R. L.; & Mcquitty, A. M. (1985): «Excavation at Tell Irbid and Beit Ras» i: ADAJ. Vol 29, s. 151 – 159

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]