Hopp til innhold

Gilead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gilead-fjellet (dagens Jalʻād), Jordan

Gilead (hebraisk: גִּלְעָד, Gilʻad, i betydningen Vitnebyrdets røys)[1][2] er et større fjellrikt område øst for Jordanelven i dagens Jordan. I utgangspunktet sikter det til landområdet nord og sør for Jabbok. I Bibelen blir imidlertid navnet brukt om hele det israelittiske området øst for Jordanelven, som omfattet Gad, Ruben og halve Manasse stamme.

arameisk er det også referert til som Yegar-Sahadutha, som har den samme meningen som på hebraisk grunnet dens bergrike karakter. I den norske oversettelsen i Første mosebok kalles det for «Gilead-fjellet».[3]

Gilead befant seg mellom elvene Arnon og Jarmuk, og mellom områdene Basan og Moab. Dette var et skogkledd område som var velegnet for fehold. Den handelsveien som kalles Kongeveien gikk fra nord til sør i landområdet.

Ifølge Første mosebok 31:47-48[4] møttes Jakob og Laban der og inngikk en avtale. Det står at de kalte stedet Galed, som betyr «vitnesbyrdets røys».

Gilead er også navnet i det framtidige kristenekstremistiske USA i serien «The Handmaid’s Tale».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Genesis 31:48 Arkivert 6. juni 2012 hos Wayback Machine., hebraisk tekst med engelsk oversettelse: «And Laban said: 'This heap is witness between me and thee this day.' Therefore was the name of it called Galeed;»
  2. ^ Nettbibelen: Første mosebok 31:45-48: Da tok Jakob en stein og reiste den som en støtte. Og han sa til slektningene sine: «Sank sammen stein!» Så tok de steiner og laget en røys, og de holdt måltid der ved røysen. Laban kalte den Jegar-Sahaduta, og Jakob kalte den Gal-Ed. Laban sa: «Denne røysen skal i dag være vitne mellom meg og deg.» Derfor kalte de den Gal-Ed.
  3. ^ Nettbibelen: Første mosebok 31:21
  4. ^ Nettbibelen: Første mosebok 31:47-48