Planescape: Torment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Planescape: Torment
UtviklerBlack Isle Studios
UtgiverInterplay Entertainment
DistributørWizards of the Coast
Produsent
  • Guido Henkel
  • Kenneth Lee
DesignerChris Avellone
ForfatterChris Avellone
KunstnerTim Donley
KomponistMark Morgan
Basert påDungeons & Dragons
Planescape
SpillmotorInfinity Engine
Siste versjon1.1
PlattformMicrosoft Windows, Linux, macOS, Android, iOS
Utgivelse12. desember 1999
SjangerVideorollespill
ModusEnspiller[1]
AldersgrensePEGI 12
Nettstedwww.planescape-torment.com

Planescape: Torment er et isometrisk videorollespill utviklet av Black Isle Studios og utgitt av Interplay Entertainment. Spillet kom 12. desember 1999, og har handling lagt til Planescape-verdenen og bruker regler fra Advanced Dungeons & Dragons. Spillet bruker en modifisert Infinity Engine som ble brukt året før i spillet Baldur's Gate.

Hovedpersonen, den navnløse er udødelig, men glemmer alt som har skjedd når han våkner opp etter å ha blitt forsøkt drept. Gjennom spillet møter protagonisten mange gode hjelpere, og blir med erfaring og ved bruk av magiske tatoveringer en fryktløs helt på leting etter årsaken til hukommelsestapet.

Hovedpersonen lages i henhold til AD&D-reglene, og kampsystemet følger de samme reglene.

Chris Avellone var hovedforfatter og designer. Colin McComb jobbet samtidig på et annet Planescape-spill for Playstation, men det ble kansellert og McComb ble med på utviklingen av Troment.

Spillet ble gjenutgitt i 2009, og kom i opprustet utgave i april 2017.[2] Den 26. jan. 2016 kom Torment: Tides of Numenera som en "åndelig oppfølger".

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Motagelsen blant kritikerne var veldig god. Spillet ble av enkelte omtalt som bedre enn suksessen Baldur's Gate, og særlig ble den litt mørke historien fremhevet. Spillets tekniske kvaliteter, særlig grafikk og lyd, ble også ansett som svært gode, selv om mange av datidens PC-er slet med oppdateringshastigheten i kamp.[3] Spillet har per april 2019 91/100 hos metacritic, og 9,2/10 blant brukeronomtalene.[4]

Spillet vant en rekke priser, blant annet "PG of the Year" i 1999 hos både GameSpot og Computer Gaming World. Spillet har mange ganger vært på lister over de beste dataspillene gjennom tidene, og er oppført på Wikipedias "List of video games considered the best".

Referanser[rediger | rediger kilde]