International Press Telecommunications Council

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

International Press Telecommunications Council (Det internasjonale råd for telekommunikasjoner i pressen), forkortet IPTC, er et konsortium av verdens største nyhetsbyråer og er basert i Windsor, Storbritannia. Rådet utvikler og vedlikeholder tekniske standarder for forbedret nyhetsutveksling, som benyttes av så godt som alle større nyhetsorganisasjoner i verden.

IPTC har for tiden 70 selskaper og organisasjoner fra nyhetsindustrien som medlemmer. Disse kommer fra alle verdensdeler unntatt Sør-Amerika.

IPTC ble etablert i 1965 av en gruppe av nyhetsorganisasjoner som inkluderte Alliance Européenne des Agences de Presse, ANPA (nå NAA), FIEJ (nå WAN) og North American News Agencies (en felles komité bestående av Associated Press, Canadian Press og United Press International) med formål å sikre verdens presses telekommunikasjonsinteresser.

Siden slutten av 1970-tallet har IPTCs aktiviteter primært vært fokusert på utvikling og publisering av industristandarder for utveksling av nyhetsdata.

Særlig har IPTC definert et sett med metadata-attributter som kan anvendes på bilder. Disse ble opprinnelig definert i 1970 og betydelig revidert i 1991 til å bli «Information Interchange Model» (IIM), men konseptet viste virkelig stor framgang i 1994 da Adobe definerte en spesifikasjon for faktisk å embedde metadataene i digitale bildefiler - kjent som «IPTC headers». IPTC Headers kan embeddes i JPEG/EXIF- eller TIFF-formaterte bildefiler.

I 2001 introduserte Adobe noe som ble kalt «Extensible Metadata Platform» (XMP), som er et XML-arrangement for de samme typene av metadata som IPTC, men er basert på XML/RDF, og har derfor den iboende egenskap at det kan utvides. Initiativet avfødte et samarbeid med IPTC selv, og etter hvert fremesto produktet «IPTC Core Schema for XMP» som slår sammen de to innfallsmetodene for embedding av metadata i JPEG-, TIFF-, JPEG2000-, GIF-, PNG-, HTML-, PostScript-, PDF-, SVG-, Adobe Illustrator- og DNG-filer. Nyere versjoner av alle de viktigste programvareproduktene fra Adobe (Photoshop, Illustrator, Acrobat, Framemaker, et cetera) støtter XMP, og det samme gjør et økende antall tredjeparts-verktøy.

Medlemmer av IPTC[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Manipulering (lese/skrive-støtte)[rediger | rediger kilde]

Uttak (lesestøtte)[rediger | rediger kilde]

Visning[rediger | rediger kilde]