Portable Network Graphics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portable Network Graphic
PNG transparency demonstration 1.png
PNG transparency demonstration 2.png
Et PNG-bilde med 8-bit transparent kanal (topp). Det samme bildet er lagt over en sjakkbrettbakgrunn (bunn), for å angi transparentheten.
Filnavnsuffiks: .png
MIME-type: image/png
Kodetype: PNGf
Uniform Type Identifier: public.png
Utviklet av: PNG Development Group (donated to W3C)
Formattype: lossless bitmap image format
Utvidet til: APNG, JNG and MNG
Standard(er): ISO 15948, IETF RFC 2083

Portable Network Graphics (PNG) (uttales «ping») er et bildeformat uten kvalitetstap, som ble laget for å være en erstatning for GIF uten å kreve eller forutsette en patentlisens.

PNG-formatet har likheter med GIF-formatet, men i motsetning til GIF er ikke PNG-formatet begrenset til 256 farger for hvert bilde. Hver piksel i et PNG-bilde kan i tillegg inneholde grader av gjennomsiktighet (engelsk: alpha transparency), altså en blanding av farge og gjennomsiktighet. Pikslene i et GIF-bilde kan bare enten være farget eller gjennomsiktig, altså ikke en blanding.

PNG-formatet brukes best til bilder som har store felter med helt lik farge, slik som mye av grafikken på websider har. Her vil PNG-formatet gi mindre filstørrelse enn fotoformatet JPEG. Dersom man bruker PNG-formatet på fotografier eller andre bilder som likner på fotografier, vil filstørrelsen bli relativt stor.

Filetternavnet til et PNG-bilde er nesten alltid png (eller PNG), og MIME-typen er image/png.

PNG støtter ikke animasjoner, slik GIF gjør. MNG (Multiple-image Network Graphics) er en utvidelse som støtter animasjon.