Portable Network Graphics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Portable Network Graphics
Et PNG-bilde av fire forskjellige fargede terninger med en 8-bits gjennomsiktighetskanal, lagt over en rutete bakgrunn, vanligvis brukt i grafikkprogramvare for å indikere gjennomsiktighet.
MIME-typeimage/png
Uniform Type Identifier (UTI)public.png
Utviklet avPNG Development Group
Første utgave1. oktober 1996; 27 år siden (1996-10-01)
Siste utgave1.0 (1. juli 1996)[1]
Utviklet fraDEFLATE
StandardISO 15948, IETF RFC 2083
Åpent filformat?Ja

Portable Network Graphic (PNG) er en rasterbasert bildefil/bildeformat uten kvalitetstap, som ble laget for å være en erstatning for GIF uten å kreve eller forutsette en patentlisens. Formatet ble lansert i 1995 av programvareutvikleren Oliver Fromme, i starten ble det kalt "PING", men ble senere forkortet til PNG.[2]

PNG-formatet har likheter med GIF-formatet, men i motsetning til GIF er ikke PNG-formatet begrenset til 256 farger for hvert bilde. Hver piksel i et PNG-bilde kan i tillegg inneholde grader av gjennomsiktighet, altså en blanding av farge og gjennomsiktighet som også er kalt en alfakanal. Pikslene i et GIF-bilde kan bare enten være farget eller gjennomsiktig, altså ikke en blanding.

Ikonet til .png er et eksempel på bilder med gjennomsiktighet.

PNG-formatet brukes ofte til logoer, diagrammer og grafikk på nettsider som har store felter med helt lik farge, slik som mye av grafikken på websider har. Her vil PNG-formatet gi mindre filstørrelse enn fotoformatet JPEG. Dersom man bruker PNG-formatet på fotografier eller andre bilder som likner på fotografier, vil filstørrelsen bli relativt stor.

Filetternavnet til et PNG-bilde er nesten alltid png (eller PNG), og MIME-typen er image/png.

PNG støtter ikke animasjoner, slik GIF gjør. MNG (Multiple-image Network Graphics) er en utvidelse som støtter animasjon. Formatet støtter heller ikke fargemodellen, CMYK.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "History of the Portable Network Graphics (PNG) Format"; forfatternavn: Greg Roelofs; utgivelsesdato: 14. mars 2009; besøksdato: 14. januar 2023.
  2. ^ «Hva er PNG-filer, og hvordan åpner du dem? | Adobe». www.adobe.com. Besøkt 24. mars 2024. 
  3. ^ «Definisjon av PNG File Extension». www.datamaskin.biz. Besøkt 24. mars 2024.