GIF

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
GIF
MIME-typeimage/gif
Uniform Type Identifier (UTI)com.compuserve.gif
Magisk nr.GIF87a/GIF89a
Utviklet avCompuServe, Steve Wilhite
Utviklet fraLempel–Ziv–Welch

GIF (Graphics Interchange Format) er et 8-bit-per-piksel bitmap-billedformat som brukes for å lagre bilder. Formatet bruker en palett med opptil 256 forskjellige farger fra 24-bit RGB-fargerommet. Formatet ble introdusert av CompuServe i 1987 og har siden blitt brukt i stor utstrekning på World Wide Web på grunn av at formatet er vidt støttet og er lett å porte. Formatet støtter også animasjon og tillater dessuten separate paletter på 256 farger for hvert bilde.

Et eksempel på et GIF-bilde.

Et GIF-bilde bruker tapsfri komprimering slik at filstørrelsen til et bilde kan reduseres uten å endre den visuelle kvaliteten, så lenge bildet kan vises med maksimalt 256 farger. Denne begrensningen gjør GIF-formatet upassende for fargefotografier (som sees stort sett i JPEG-formatet) og andre bilder med kontinuerlige farger. Formatet er passende for enkle bilder som grafikk eller logoer.

Mange programmerere ble overrasket da kompresjonsalgoritmen som brukes av GIF var patentert av Unisys, og at de måtte betale for å lage programmer som genererte GIF filer. Ønsket om et lignende format med færre lovlige begrensninger (og færre tekniske begrensninger som antall farger) førte til utviklingen av PNG (Portable Network Graphics) standard.

Software Freedom Law Center hadde slått fast at siden 1. oktober 2006 er det ingen betydelige patentkrav ved bruk av GIF formatet.[1]

Selv om den originale GIF og tilhørende patenter hadde gått ut, ble PNG fremdeles regnet som et teknisk overlegent alternativ og har blitt det tredje mest brukte bildeformatet på nettet.

Referanser[rediger | rediger kilde]