Inspektør Morse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Inspektør Morse
orig. Inspector Morse
Inspektør Morse
Generell informasjon
Sjanger Krim / Politi
Nasjonalitet Britisk
Introduksjonsår 1987
Sesonger 7 sesonger (1987–1993)
5 spesialepisoder (1995–2000)
Episoder 33
Lengde ca. 98-105 min. (per episode)
Språk Engelsk
Foran kamera
Hovedroller John Thaw
Bak kamera
Skapere Colin Dexter
Tony Warren
Produsent Zenith Productions
Central Independent Television
Musikk Barrington Pheloung
Sending
Periode 6. jan. 198715. nov. 2000
TV-kanal ITV
Teknisk informasjon
Bildeformat 4:3
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
TV.com-oppsummering

Inspektør Morse (orig: Inspector Morse) er en britisk kriminalserie som gikk på ITV fra 1987 til 2000. Serien handlet førstebetjent Morse (John Thaw) og betjent Lewis (Kevin Whately). Som regel dreide handlingen seg om drap i og rundt Oxford. Serien var basert på kriminalromaner av Colin Dexter (som hadde en cameo-opptreden i alle episodene foruten tre) og etter hvert originale historier av ham eller basert på hans figurer.

Det ble ikke produsert mange avsnitt per sesong, og hver episode er i praksis en fullengdes fjernsynsfilm. John Thaw døde i 2002. Serien ble meget populær i Storbritannia og lå på seertoppen i flere år.[1] Den ble solgt til flere land, blant annet USA og Australia.[1]

Musikken til TV-serien var komponert av Barrington Pheloung. Han brukte som motiv morsekoden for «M.O.R.S.E.»

I Norge ble serien sendt på NRK Detektimen fra 1992.[1]

Morse[rediger | rediger kilde]

Førstebetjent Morse var fremstilt som evig ungkar med til tider grettent humør, en hang til å drikke øl i arbeidstiden og sterk interesse for klassisk musikk og opera (særlig Wagner og Mozart) samt litteratur. Fornavnet hans ble ikke avslørt før i tredje siste episode.

Senere produksjoner[rediger | rediger kilde]

Fjernsynsfilmen Lewis: Reputation, hvor Kevin Whately spiller Lewis, ble vist på britisk TV i januar 2006. Publikumsmottagelsen var såpass god at det senere er spilt inn og kringkastet flere nye episoder av Lewis. Inspektør Morse fikk sin andre spin-off i 2012 med Endeavour (titulert Unge inspektør Morse av NRK).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «ROMANTISK HELT». VG. 3.1.1992. «Derrick opplever høye seertall konstant her til lands, og detektivserien om inspektør Morse har vært på seertoppen i England i mange år. I USA og Australia er serien også meget godt mottatt. Serien er også sendt i land som Bulgaria, Tyskland og Zambia.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]