Kevin Whately

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kevin Whately (født 6. februar 1951) er en britisk skuespiller som for nordmenn er mest kjent for rollen som detective sergeant Robbie Lewis i tv-serien Inspector Morse.

Inspector Morse-serien ble avsluttet i 2000, og i 2002 døde John Thaw – som spilte Morse. I 2004 besluttet det britiske Independent Television (ITV) å lage en oppfølgingsserie hvor Robbie Lewis selv er blitt førstebetjent (inspector).

En pilotepisode av Lewis (evt. Inspector Lewis) ble kringkastet i England i januar 2006. Denne ble tatt godt imot av et kritisk Morse-publikum – ikke minst på grunn av Kevin Whatelys troverdige rolletolkning. ITV produserte dermed tre episoder, hver av dem i spillefilmlengde, som ble kringkastet i England tidlig i 2007. Også disse episodene fikk mange seere, og det ble produsert ytterligere fire episoder som ble kringkastet tidlig 2008. Høsten 2008 var man i gang med innspillingen av ytterligere fire episoder; disse har TV-premiere i februar 2009.

Kevin Whately har hatt en rekke roller både på film, tv og teater. Blant annet spilte han Sgt. Hardy i storfilmen Den engelske pasienten, og i England er Kevin Whately ikke minst kjent for sin komiske rollefigur i den populære komi-serien Auf Wiedersehen, Pet.

Whately kommer fra Humshaugh, i nærheten av Hexham, Northumberland, England. Han har sin utdannelse fra Barnard Castle School og bor i dag i Milton Keynes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]