Nordlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordlandet
Bydelen Nordlandet i Kristiansund. Bjønnahaugen til venstre. Foto: Harald Oppedal
Geografi
Areal 14,3 km²
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Nordlandet
63°07′24″N 7°49′16″Ø

Nordlandet er den nest største øya i Kristiansund kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal fylke.[1] Den har et areal på 14,44 km². Øya er den østligste av de tre øyene byen befinner seg på, med havna som det sentrale midtpunkt. Nordsundet med Nordsundbrua atskiller øya fra Gomalandet, og Markussundet skiller Nordlandet fra Innlandet.

Nordlandets høyeste punkt er Kvernberget 205 moh., og ved Nordsundet ligger Bjønnahaugen, en markant liten fjelltopp som skal likne en sovende bjørn. På Bjønnahaugen er havnas stormvarsel montert.

Den gamle bebyggelsen på Nordlandet ligger sentralt i forhold til havna og sundene som er innseiling til havna. Herfra er det sundbåtforbindelse med byens sentrum på Kirkelandet. Bydelen Nordlandet har egen kirke, Nordlandet kirke.

Mye av utbyggingen i Kristiansund de siste 30 årene har skjedd på Nordlandet.

Kristiansund lufthavn, Kvernberget ligger på Nordlandet, med tilhørende helikopterbase for oljevirksomheten på Haltenbanken. Nær ved ligger oljebasen, Vestbase. Løkkemyra var opprinnelig regulert til industriområde, men er nå også et handelssentrum i Kristiansund, med bl.a. kjøpesenteret Alti Futura, Biltema og andre store varehus.

Nordlandet kalles også for Marokko.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nordlandet på Norgeskart.no fra Statens kartverk