Jens Tillufssøn Bjelke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Austråttborgen

Jens Tillufssøn Bjelke (fødselsår ukjent, død i København 14. oktober 1559) var en dansk-norsk adelsmann og lensherre av skånsk opphav. Sammen med sin hustru Lucie var han eier av Austråttborgen fra 1540/1552 til sin død.

Hans foreldre var Thilluf Josefssøn til Gyllarp og Gunhild Ovesdatter Bing. Jens er første gang nevnt som sekretær for biskopen i Lund i 1534. Han kom til Norge i 1537 i Christoffer Huitfeldts tjeneste, og mottok Holms kloster som lønn for sine tjenester. Han byttet Holm med Tautra, og ble dertil lensherre over Jemtland fra 1542.

Han må tidlig ha kommet i kontakt med Nils Henriksson og Fru Inger til Austråtts datter Lucie, som på den tiden var sosialt skandalisert etter sitt barn med svogeren Niels Lykke. Jens og Lucie giftet seg senest i 1540, og kort til etter skriver han seg «til Austrått». Overdragelsen av Austråttborgen fra Inger til dem ble stadfestet av kongen i 1552. Det har vært spekulert i om Lucies skandale var årsaken til at Jens, som var av lavadelig byrd, ble vurdert som «god nok» for henne.

Lucie druknet i 1555 og Jens selv døde fire år etter. Sønnen Åge Bjelke (1552–1603), som var den yngste av parets fem sønner, overtok Austråttborgen i en alder av 7 år. Åges onkel Henrik Nielssøn var hans formynder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oscar Albert Johnsen. «Jens Tillufssøn Bjelke» I: Norsk biografisk leksikon; 1. utg.; bd 1; 1923