Hopp til innhold

Inger Nordal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inger Nordal
Født11. aug. 1944[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Oslo (Norge)
BeskjeftigelseBotaniker, universitetslærer, leksikograf Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi
ArbeidsstedUniversitetet i Oslo
FagfeltBotanikk

Inger Nordal (født 11. august 1944 i Oslo) er en norsk professor i botanikk ved Universitetet i Oslo. Hun er i Norge kjent for å være en sterk kritiker[trenger referanse] av sosiobiologi og evolusjonspsykologi, spesielt med tanke på forskjeller mellom kjønn.

Akademisk karriere

[rediger | rediger kilde]

Nordals hovedfag (cand.real.) handlet om embryologi innen grupper i den daværende liljefamilien.[2] Nordal ble amanuensis i botanikk i 1974. Hun avla doktorgraden ved Universitetet i Uppsala i 1977 for graden Fil.dr.[3] Doktorgradsarbeidet handlet om det som skulle bli Nordals viktigste forskningsområde, taksonomi innenfor liljefamilien s.l. i Afrika. I 1987 fikk hun den nåværende stillingen som professor i botanikk ved Biologisk Institutt på Universitetet i Oslo.[4] Inger Nordal har bidratt til å skrive florabøker for flere østafrikanske land, bla. Etiopia og Zimbabwe. Hun har veiledet mange studenter, både norske og afrikanske, til hovedfag/mastergrad og doktorgrader innenfor afrikansk taksonomi, men også innenfor økologiske tema i nordiske områder med hovedfokus på arktisk-alpine problemstillinger.[5]

Kritikk av sosiobiologi

[rediger | rediger kilde]

I et intervju med forskningsmagasinet Apollo i 2003 uttalte Nordal at det er «en kjempestor forskjell på mennesker og alle andre dyr. Alle andre dyr fødes med mye mer modne hjerner, mer instinkter. Mennesket fødes med en tilnærmet ”tom” hjerne. Vi vet ikke om hjernen til guttebabyer og jentebabyer er forskjellige eller har ulikt potensial.»[6]Zoologen Iver Mysterud imøtegikk påstanden. Hun har også vært kritisk til TV-programmet Hjernevask.[7] I 2010 uttalte hun at «'Hjernevask' misbruker biologien ved at Eia benytter seg av biologiske argumenter som ikke er holdbare når man kun utfører eksperimenter på dyr og ikke mennesker.»[8]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Inger_Nordal[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bjørnstad, Inger Nordal (1969). Et bidrag til den komparative embryologi innen Asparagoideae-Polygonateae, Liliaceae (Hovedfagsoppgave i biologi). Universitetet i Oslo.  – 129 s. ill.
  3. ^ Nordal, Inger (1977). Taxonomic studies on African Amaryllidaceae (Avhandling (Fil.dr.)). Uppsala universitet.  – I serien "University dissertation from Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis"
  4. ^ Store norske leksikon på nett
  5. ^ Kristin Straumsheim Grønli (25.06.2002). «Portrett: En lilje bak øret og ti fingre i plantekartoteket». forskning.no. Arkivert fra originalen 3. oktober 2006. Besøkt 16. november 2010. 
  6. ^ Sosiobiologi: Hvordan forstå menneskedyret? Arkivert 26. februar 2010 hos Wayback Machine.
  7. ^ Norsk psykiatri og Lombroso
  8. ^ – Overpolarisert Hjernevask-debatt

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]