Iver Mysterud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iver Mysterud
Født4. juni 1966Rediger på Wikidata (54 år)
Beskjeftigelse Biolog, zoologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Iver Mysterud (født 4. juni 1966) er en norsk biolog og zoolog.

Mysterud er biolog med hovedfag i zoologi (1992) og tverrfaglig doktorgrad om mennesket og evolusjon fra 2005. Han har hele sin faglige karriere vært tilknyttet Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Som eneste zoolog på instituttet har Mysterud spesialisert seg på å studere mennesket i evolusjonært perspektiv.

Mysterud har siden 1992 vært særlig interessert i evolusjonsteoriens betydning for å forstå menneskets atferd og fysiologi, og har skrevet et stort antall fag- og debattartikler, bokanmeldelser og intervjuer om emnet. I tillegg til bredt engasjement om hva slags kosthold mennesket er tilpasset å spise fra naturens side, har han de siste årene vært opptatt av å få bedre forståelse for hvorfor enkeltindivider er voldelige.

Han har vært medforfatter på bøkene Økologisk helselære: En innføring for medisin- og helsefagstudenter (1996) og Sukker – en snikende fare (2004). Han har også skrevet flere større fagrapporter og utredninger om atferd og forvaltning av store rovdyr og av skogbrann som økologisk faktor. Han er også kjent for bøkene Mat, menneske og evolusjon (2005) og Mennesket og moderne evolusjonsteori (2003). I 2018 utgav han boken Håp ved demens og Alzheimers sykdom - hva alle bør vite (Forlaget Lille Måne, 2018).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]