Inger Bang Lunds vei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inger Bang Lunds vei
Basisdata
NavnInger Bang Lunds vei
LandNorge
StrøkSolheim
BydelÅrstad
KommuneBergen kommune
Kommunenr1201
TilstøtendeBjørnsons gate

Fabrikkgaten

Fjøsangerveien

Kart
Inger Bang Lunds vei
60°22′23″N 5°20′32″Ø

Inger Bang Lunds vei er en av veiene i Kronstadparken, Årstad bydel, i Bergen.

Viktige bygninger[rediger | rediger kilde]

Inger Bang Lunds vei 19 er i dag et hjem for funksjonshemmede.[1] Huset er et bofellesskap for funksjonshemmede med både fellesrom og egne leiligheter for beboerne. Institusjonen har fokus på selvstendighet og opplæring.

Boligpriser[rediger | rediger kilde]

Høsten 2021 lå gjennomsnittsprisen per kvadratmeter på 52 014 kroner.[2] Dette innebærer en økning på 18,3 % over fem år, mens boligprisutviklingen i Bergen, der kvadratmeterprisen er på 50 208 kroner er resultat av en prisøkning på 9 prosent i løpet av 2021.

Gateløp[rediger | rediger kilde]

Inger Bang Lunds vei er lokalisert i Kronstadparken. Det er to gateløp som benytter navnet Inger Bang Lunds vei. Begge er cirka 260 meter lange og tverrforbindelser mellom Bjørnsons gate og Fjøsangerveien (E39). Den nordlige gaten er relativ smal (rundt 9 meter) med kjørebane og smale fortau på begge sider. Den sørlige gaten er bredere (mellom 16 og 30 meter) og har brede fortau med og beplantning mellom kjørebane og fortau.

Det er i hovedsak boliger som er lokalisert mot Inger Bang Lunds vei. Mot Bjørnsons gate vil det bli etablert butikker og mot Fjøsangerveien en del kontorbygg. Byggehøydene mot Inger Bang Lunds vei er mellom 6 og 10 etasjer. Eldre bygg i det nordlige gateløp er noe lavere. Husenes fasader er oppført med tre, mur og puss. Fargebruken er neutral, men det er brukt noe farge i rekkverk på balkonger. Kun næringsbyggene har inngang mot gaten. Alle boliger har inngang fra felles gårdsrom.

Bergen kommune vedtok i 2014 å kalle det nordlige gateløpet Inger Bang Lunds vei. Det sørlige gateløpet bruker også dette gatenavnet i skilting. Bergen kommune valgte navnet fordi Inger Bang Lund var på en liste over nye gatenavn og fordi man i området finner flere gater som er oppkalt etter kunst- og kulturpersoner (Bjørnsons gate, Ibsens gate).

Landemerker og beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Gaten ligger i Årstad bydel på grensen mellom Kronstad og Solheim. Inger Bang Lunds vei ligger i nærheten av flere landemerker, og har kort avstand til offentlig transport som bybanen. Det er relativ kort avstand til Bergens største arbeidsplass Haukeland universitetssykehus og turområdet Ulriken. Ikke langt unna ligger også Brann Stadion.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historisk sett var Kronstad en av Bergens viktigste industristrøk. På begynnelsen av 2000-tallet ble det igangsatt planer for utvikling av området som et nytt bolig- og næringsområde. Utvikling av Kronstad pågår stadig.[3]

En del eldre gateløp som Fabrikkgaten og en del eldre industribygg finnes fortsatt i området.

Transport og infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Området har både god tilgang til offentlig transport og gode bilveier. Inger Bang Lunds vei ligger ved siden av Fjøsangervei/ E39. Alle boligbygg har også parkeringskjeller under bakken. Buss- og bybane-stopp finnes innen få minutters gange fra Inger Bang Lunds vei.

Inger Bang Lund[rediger | rediger kilde]

Inger Bang Lund var født 10. september 1876 i Bergen. Hun var datteren til høyesterettsadvokat Carl Joachim og Kristofine Susanne. Faren la først merke til at hun var usedvanlig god på piano da hun var liten. Da hun var bare tre år gammel kunne hun gjengi nærmest all musikk hun hadde hørt.

Faren til Inger døde i 1884, da hun var åtte år. Etter at faren døde flyttet familien til Marken 18. Der spilte hun sine første pianostykker. Hun er kjent for verk som Bøn, Vemod, Forbi, Farvel og Min gud er nær. I 1900 ble Inger Bang Lund gift med Harald Lund, og flyttet deretter til Drammen, hvor de fikk tre barn. Senere flyttet de Kristiania.

Inger Bang Lund studerte musikk med de fremste klaverpedagogene i Bergen. I 1911 holdt hun en konsert med egne pianoverk i en konsertsal i Kristiania. Hun hadde med seg noen av datidens kjente norske artister som Kaja Eide Norena, operasangeren Emil Nielsen og fiolinisten Ingebret Haaland. I 1912 dro Inger Bang Lund med mann og barn mannen til Roma. Der møtte hun Alfredo Casella, som hadde studert med den kjente komponisten Gabriel Fauré.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Inger bang lunds vei 19». Arkivert fra originalen 6. september 2021. Besøkt 6. september 2021. 
  2. ^ «Inger Bang Lunds vei 5059 BERGEN». Virdi. 
  3. ^ «bergenskart». Besøkt 15.09.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)