Halstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Halstein
Født1050
Død1084
Far Stenkil
Mor Ingamoder
Søsken Inge Stenkilsson den eldre
Barn Filip av Sverige, Inge den yngre
Nasjonalitet Sverige

Halstein Stenkilsson var en svensk konge i en kort tid etter år 1066, antagelig i årene 10671070. Muligens regjerte han sammen med sin bror Inge Stenkilsson den eldre fram til ca. 1068, dette samkongedømmet i «Västgötaland» bekreftes av et brev fra pave Gregorius VII.[1]

Svært lite vites om Halstein. Han nevnes i en marginalskrift hos kronikøren Adam av Bremen hvor han påstås å ha regjert i Sverige i en kort tid etter år 1066. Halstein var sønn til kong Stenkil og far til to sønner som begge ble konger: Filip og Inge den yngre. Året han døde er usikkert, men det kan ha vært så tidlig som 1070 og så sent som 1084.

Halstein nevnes også i siste kapittel i Hervors saga som bror og medregent til kong Inge.[2] Også her oppgis han som far til de senere svenske kongene Inge den yngre og Filip.

I henhold til noen tekster skal Halstein ha vært meget influert av sin bror Inge den eldre, som var årsaken til stridigheter om kongsmakten mellom 1066 og 1088 ved å gå innfor en hensynsløs og kompromissløs kristendom.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Erik Hedningen og Erik Stenkilsson 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Anund Gårdske og Håkan Røde