Halstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Halstein
Født1050
Død1081
Far Stenkil
Mor Ingamoder
Søsken Inge Stenkilsson den eldre
Barn Filip av Sverige, Inge den yngre
Beskjeftigelse Monark
Nasjonalitet Sverige

Halstein Stenkilsson var en svensk konge i en kort tid etter 1066, antagelig i årene 10671070. Muligens regjerte han sammen med sin bror Inge Stenkilsson den eldre fram til ca. 1068, dette samkongedømmet i «Västgötaland» bekreftes av et brev fra pave Gregorius VII.[1]

Svært lite vites om Halstein. Han nevnes i en marginalskrift hos kronikøren Adam av Bremen hvor han påstås å ha regjert i Sverige i en kort tid etter 1066. Halstein var sønn til kong Stenkil og far til to sønner som begge ble konger: Filip og Inge den yngre. Året han døde er usikkert, men det kan ha vært så tidlig som 1070 og så sent som 1084.

Halstein nevnes også i siste kapittel i Hervors saga som bror og medregent til kong Inge.[2] Også her oppgis han som far til de senere svenske kongene Inge den yngre og Filip.

I henhold til noen tekster skal Halstein ha vært meget influert av sin bror Inge den eldre, som var årsaken til stridigheter om kongsmakten mellom 1066 og 1088 ved å gå innfor en hensynsløs og kompromissløs kristendom.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Erik Hedningen og Erik Stenkilsson 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Anund Gårdske og Håkan Røde