Filip av Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Filip (Filippus) (død 1118) var samkonge av Sverige omtrent i årene 11101118. Det sies at Filip regjerte sammen med sin bror Inge den yngre. De var begge sønner av Halstein og nevøer til Inge den eldre.

Filip var gift med Ingegerd, datter av den norske kongen Harald Hardråde og Elisabet som var en russisk prinsesse. Elisabeth (kalt Ellisiv i Norge) var datter til Olof Skötkonungs datter Ingegerd som var gift med fyrst Jaroslav av Novgorod og Kiev, og senere hele Russland. Det er ikke kjent om Filip og norske Ingegerd hadde noen barn.

Det har blitt spekulert på om Filip ble myrdet av sin bror Inge den yngre.

I henhold til Vestgøtalovens kongeliste var Filip en god konge som fulgte loven. Filip er sannsynligvis begravd sammen med sin bror Inge den yngre i Vreta kloster hvor man har funnet skjelettene til to meget langvokste personer, nærmere bestemt 1,98 og 2,02 meter lange. Om dette er korrekt stemmer det med opplysningen om at Stenkilætten var spesielt langvokste.

Svært lite kjennes til om Filip. På 1100-tallet hadde kongene store vanskeligheter med å holde Svealand under kontroll. Det er også indikasjoner på at uetablerte hersker, som Filip, i realiteten styrte kun Vestgøtland. Hans kongstid var også kort, kun rundt åtte år.


Forgjenger:
 Inge den eldre 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Inge den yngre