Ignatius Ayau Kaigama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ignatius Ayau Kaigama
Født31. juli 1958Rediger på Wikidata (65 år)
Kona Department
BeskjeftigelseKatolsk prest (1981–), katolsk biskop (1995–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGregoriana
NasjonalitetNigeria

Ignatius Ayau Kaigama (født 31. juli 1958 i Kona i Gongola i Nigeria) er en nigeriansk katolsk geistlig og erkebiskop av Abuja.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Etter å ha utdannet seg til prestetjenesten ved St. Augustine’s Seminary i Jos, studerte Ignatius Ayau Kaigama teologi i Roma. Han ble ordinert til prest den 6. juni 1981. Han mottok sin doktorgrad i teologi fra Gregoriana i 1991.

Biskop av Jalingo[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til først biskop av det nyopprettede bispedømmet Jalingo den 3. februar 1995. Han ble ordinert til biskop den 23. april 1995 av biskopen av Yola, Patrick Francis Sheehan O.S.A.; medkonsekratorer var Gregory Obinna Ochiagha, biskop av Orlu, og Athanasius Atule Usuh, biskop av Makurdi.

Erkebiskop av Jos[rediger | rediger kilde]

Den 14. april 2000 utnevnte pave Johannes Paul II ham til erkebiskop av Jos, etterfølgende erkebiskop Gabriel Gonsum Ganaka.

Etter utbruddet av det som syntes som interreligiøs vold i Jos i 2010, fremghldt han at det var overflatisk å betrakte religion og etnisitet som utspringet for konfliktene. Ha sa at det er «sosiale, økonomiske, politiske faktorer som er ansvarlige for denne stadig oppblussende krise og som vi ikke er kommet til rette med.». Han tok avstand fra «politiske opportunister og ignorante religiøse predikanter» som manipulerer unge mennesker, særlig de arbeidsløse.[1][2] Erkebiskopen aksjonerte for å roe situasjonen og avklare konflikten i internasjonal presse.[3][4]

Erkebiskop Kaigama mottok i 2012 «Colombe d’Or pour la paix», en pris tildelt av den italienske organisasjonen Archivio Disarmo Institute Richerche International for sin rolle i å fremme fred og interreligiøs harmoni i Nigeria.

Kaigama var formann for Den nigerianske bispekonferanse fra 2012 til 2018 og formann for Christian Association of Nigeria (CAN), en paraplyorganisasjon for kristne kirker i Plateau State. Han var også formann for en «interreligiøs komité for fred» i Plateau State. Sammen med emiren av Wase, Alhaji Haruna Abdullahi (død 17. september 2010), arbeidet han for å fremme forståelse mellom kristne og muslimer.

I 2014 støttet den nigerianske bispekonferanse lovgivning som gjorde deltakelse i likekjønnet ekteskap til en forbrytelse med strafferamme på inntil 14 års fengsel. Kaigama beskrev avvisningen av slike forbindelser som «i tråd med de etisk og moralske verdier i nigerianske og afrikanske kulturer» og priste president Goodluck Jonathan for ikke å bøye seg for internasjonalt press: «For å beskytte deg og din administrasjon fra den rike verdens konspiratoriske fremstøt for å gjøre vårt land og vårt kontinent til en dumpingplass for umoralsk praksis».[5]

Kaigama fordømte utenlandske hjelpeprogrammer som legger uforholdsmessig vekt på prevensjonsmidler. I 2014 uttalte han: «For det første dør barn av spedbarnsdødelighet, i kriger mellom stammene og av sykdommer, men likevel kommer de for å fortelle oss: reduser befolkningen din og vi vil gi deg økonomisk hjelp. Vi vil ha mat, vi vil ha utdanning, vi vil ha gode veier, helsetjenester. Vi blir gitt feil ting og bedt om å akseptere dem, rett og slett fordi vi er fattige.».[6]

Koadjutor-erkebiskop, så erkebiskop, av Abuja[rediger | rediger kilde]

Pave Frans utnevnte ham til koadjutorerkebiskop av Abuja den 11. mars 2019.[7]

Da kardinal John Onaiyekan trakk seg tilbake den 9. november 2019, etterfulgte han ham som erkebiskop av Abuja.[8] Han ble innsatt i embedet den 5. desember i en seremoni med deltakelse av den nigerianske visepresident Yemi Osinbajo og den apostoliske nuntius, erkebiskop Antonio Filipazzi. Filipazzi bemerket at etnisitet ikke spilte noen rolle i utnevnelsen av Kaigama fordi «den katolske kirke er én».[9]

Som erkebiskop av Abuja er han ex officio kansler ved Veritas University i Abuja.

I august 2022 kritiserte han den nigerianske regjering og den herskende klasse for den økende usikkerhet kristne opplever. Han fremholdt:[10]

«Det er en subtil forfølgelse, som er enda farligere. Det er gjort på en slik måte at du ikke kan si at de virkelig dreper kristne, de har ikke skjøvet de kristne bort, men måten regjeringen fortsetter på er slik at kan du være sikker på at de kristne ikke blir favorisert. Det er ingen likhet. Vi er et land med mer eller mindre 50/50 kristne og muslimske, så det bør være lik fordeling av ressurser, av muligheter, og folk skal føle seg inkludert i sensitive politiske, økonomiske eller sikkerhetsmessige posisjoner.»

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Quist-Arcton, Ofeibea (8. april 2010). «Roots Of Central Nigeria Violence Deeper Than Faith». WBUR. 
  2. ^ Kaigama, I. A. (2012). Peace, Not War: A Decade of Interventions In The Plateau State Crises (2001-2011). Jos: Hamtul Press Ltd. s. 75–77. ISBN 978-978-49329-1-2. 
  3. ^ „Nigerian Archbishop warns against spread of false information “, ICN, 21. januar 2010
  4. ^ Gewalt in Nigeria: „Eine Krise zu viel“, Wiener Zeitung, 21. januar 2010
  5. ^ John Allen: [1] Arkivert 9. november 2019 hos Wayback Machine., Cruxnow, 2015-08-26, lest 2024-02-10
  6. ^ Anne Roback |cognome= Morse: Population Research Institute: Watchdog Group Condemns Swiss Population Control Initiative, 27- oktober 2014, lest 9. november 2019
  7. ^ «Nomina del Coadiutore di Abuja (Nigeria)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 11. mars 2019. Besøkt 11. mars 2019. 
  8. ^ «Rinuncia e successione dell’Arcivescovo di Abuja (Nigeria)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 9. november 2019. Besøkt 9. november 2019. 
  9. ^ Daka, Terhemba; Onyedika-Ugoeze, Nkechi (6. desember 2023). «Buhari, others hail Kaigama's installation as Abuja Catholic Archbishop». The Guardian (Nigeria). 
  10. ^ «Abuja under terrorist attacks: Archbishop decries insecurity and inequality». Church in Need. 4. august 2022. Besøkt 18. november 2022. 
  11. ^ www.catholic-hierarchy.org kaigama, lest 10. februar 2024