Yola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yola
Yola
RegionIrlands flagg Wexford (Irland)
Antall brukere140[1]
UtdøddMidten av 1800-tallet
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Vestgermansk
Anglo-frisisk
Anglisk
Yola
Skriftsystemdet latinske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-1-
ISO 639-2gem
ISO 639-3-
Glottologyola1237

Yola er et utdødd vestgermansk språk som ble snakket i Wexford i Irland. Det er en grein av mellomengelsk, innført av de engelskmenn som fulgte de normanniske baronene Strongbow og Robert Fitz-Stephen til østlige Irland i 1169.

Dialekten som i tiden før det døde ut var kjent som yola i betydning «gammel». Det utviklet seg adskilt fra mellomengelsk (som siden ble moderne engelsk). Antagelig som et resultat av sin geografisk isolasjon og den dominerende jordbrukskarakteren i de samfunnene som det ble snakket utviklet yola seg lite i gjennom århundrene fra det ankom i Irland, bortsett fra at en del irske ord ble tatt inn. På begynnelsen av 1800-tallet var språket helt klart forskjellig fra all engelsk som ble snakket andre steder i verden.

Språket fortsatte å bli snakket i sørlige Wexford fram til midten av 1800-tallet da det gradvis ble erstattet av moderne irsk-engelsk. Det bukket under av de samme sosiale, politiske og økonomiske prosessene som også utryddet irsk språk og på slutten av århundret var det lite igjen av yolas unike lingvistiske arv.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • O'Rahilly, T. F (1932): «The Accent in the English of South-east Wexford». Irish Dialects Past and Present. Dublin: Browne and Nolan. ss. 94–98. Reprinted 1972 by the Dublin Institute for Advanced Studies, ISBN 0-901282-55-3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]