Iberisk ormeøgle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iberisk ormeøgle
Iberisk ormeøgle fra Cáceres i Extremadura
Iberisk ormeøgle fra Cáceres i Extremadura
Vitenskapelig(e)
navn
:
Blanus cinereus
(Vandelli, 1797)
Norsk(e) navn: iberisk ormeøgle
Hører til: Blanus,
ormeøgler,
skjellkrypdyr
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Habitat: gravende
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for iberisk ormeøgle
Kartet viser utbredelsen til B. cinereus i vid betydning

Iberisk ormeøgle er en ormeøgle som er utbredt på Den iberiske halvøy.

Den kan bli opptil 30 cm lang, men er som regel mindre. Ved første øyekast minner den om en litt tykk meitemark. Hodet er lite, med en butt spiss, og små øyne. Kroppen er dekket av ringer, som består av små firkantede skjell. Halen er kort. Fargen varierer mye og kan være gul, brun, eller grå.

Iberisk ormeøgle tilbringer det meste av tida underjordisk i ganger som den selv graver. Den kan vise seg oppe på marka i kraftig regnvær, og om kvelden og natta. Den lever ofte på ganske fuktig steder med løs jord, som er lett å grave i. Jorda kan være både sandholdig eller rik på humus, men den unngår områder med leire eller hardpakket jord. Føden består av maur, insektlarver og andre leddyr. Når den blir truet av en predator, kan den tvinne seg rundt kvister og lignende. Hunnen legger ett egg.

De nordafrikanske populasjonene av slekten Blanus ble tidligere regnet til denne arten, men er nå skilt ut som to selvstendige arter. Fylogenetiske studier har vist at Blanus på Den iberiske halvøy omfatter to kryptiske arter. Blanus mariae, som ble beskrevet i 2009, er utbredt i den sørvestlige delen av halvøya. Blanus cinereus i snever betydning er utbredt på resten av halvøya, unntatt de nordlige og nordøstlige delene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]