Dobbeltmoral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dobbeltmoral er et begrep som brukes om det å ha to sett av moralske (i motsetning til juridiske eller religiøse) normer, verdier og holdninger i parallelle forhold, situasjoner eller problemstillinger; et sett som forutsettes eller kreves praktisert av andre individer eller grupper og ett annet som man praktiserer selv eller aksepterer at en gruppe man selv tilhører eller sympatiserer med kan praktisere.

Dobbeltmoral kan beskrives som en slags moralsk, urettferdig eksklusjon av individer eller grupper og ignorering av prinsippet om at alle mennesker har like rettigheter. Dobbeltmoral kan ikke rettferdiggjøres fordi den bryter med grunnleggende leveregler i dagens samfunn og i ytterste konsekvens også med rettsregler. Dobbeltmoral bryter med rettferdighetsprinsippet, likhetsprinsippet og med krav til upartiskhet som er basert på antagelsen om at samme krav bør stilles til alle individer, uten hensyn til subjektive bias, favorisering, klassetilhørighet, rang, etnisitet, kjønn, religion, seksuell legning, rase eller andre mulige skille- eller grupperingstegn. Dobbeltmoral bryter med disse prinsippene fordi den stiller forskjellige individer overfor forskjellige krav og rammer utfra ulike moralstandarder.

Selv om begrepet er av nyere dato, har konseptet vært kjent i noen tusen år. I jødisk tradisjon finnes en konkret referanse som også kan tolkes billedlig i Femte Mosebok, 25- 13-15:

  • 13 Du skal ikke ha to slags vektlodd i pungen din, tunge og lette.
  • 14 Du skal ikke ha to efamål i huset ditt, et stort og et lite.
  • 15 Du skal ha riktige vektlodd og et riktig efamål. Da skal du leve lenge i det landet Herren din Gud gir deg.

Den moderne, hebraiske termen for dobbeltmoral er avledet av dette bibelstedet – "Eifa Ve'Eifa" (איפה ואיפה) (bokstavelig, "to forskjellige mål").

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.