Hvasser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvasser
Sandøsund med lostbåtkaia til høyre 2017.jpg
Krukehavn ved Sandøsund, senteret på Hvasser i 2017, med losbåtkaia til høyre.
LandNorge Norge
Areal3,6 km²

Hvasser
59°04′48″N 10°26′43″Ø

Øya og tettstedet Hvasser ligger i Færder kommune i Vestfold med Oslofjorden mot øst. Tettstedet Hvasser i fiolett farge.

Hvasser (tidligere Vasser) er en øy og et tettsted i kommunen Færder i Vestfold. Øya, Hvasser, er den fjerde største øya i kommunen, og ligger på vestsida av Oslofjorden, øst for Tjøme og Brøtsø 25 km sør for Tønsberg. Arealet er 3,69 km², og folketallet i 2017 var 482.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tettstedet og det vesle havneområdet Sandøsund på øya Hvasser fotografert 1915. Færder-øyene i bakgrunnen.

Navnet Hvasser kommer av ordet «hvass», altså skarp, etter noen spisse knauser på øya. Hvasser ble tidligere også kalt Vasserland, og Vasser.

Hvasser skal uttales med tonelag 2 (som for eksempel «(å) lande», «bønner»). Men i den senere tid, særlig blant unge mennesker, har det blitt vanlig å uttale med tonelag 1 (som for eksempel «landet» «bønder»).

I 1910 var det 118 bolighus og 486 innbyggere på Hvasser.

Friluftsliv, sommergjester, kunst og kultur[rediger | rediger kilde]

Hvasser motel har flere utleiehytter.

Hvasser har en unik kontakt med skjærgården og havet. Det er flere fine badestrender og turområder, blant annet Lilleskagen nord på øya samt Fynsletta, Jørestrand, Sønstegård og Sydstranda mot sør. Øya er et populært feriested om sommeren og har en mengde private sommerhus og hytter. Det er også flere pensjonater og en leirskole. I Sandøsund er det kystmuseum med blant annet presentasjon av losvirksomheten på stedet. I Sandøsund finner man også Galleri Gudem som hadde åpning i 2001, et visning-/salgssted av samtidskunst, billedkunst og kunsthåndverk.

Øya har hadde egen barneskole og barnehage fram til nylig da de ble lagt ned, og innbyggerne går nå på skole på nærliggende Tjøme. Hvasser kirke er fra 1903.

Næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

På Hvasser er det stedet Sandøsund eller Krukehavn (som det står på kartet) som er sentrum. Der er det butikker, kaféer, galleri, restauranter og fiskerimottak med utsalg av fiskeriprodukter. Her ligger også losstasjonen for Ytre Oslofjord. Det var los Severin Evensen fra Tjøme som hadde det ærefulle oppdrag å lose kong Haakon VII til Oslo da han kom til Norge i 1905. Skulpturen Brottet av Hvasser-kunstneren Ståle Kalvik ble avduket i Sandøsund i 2005 til minne om losskøyta Gaa Paa som forliste utenfor Hvasser i 1913.

Kjente personer med Hvasser-tilknytning[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hvasser i dag[rediger | rediger kilde]

Historikk o.a.[rediger | rediger kilde]