«Hvalfangstmonumentet»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hvalfangstmonumentet»)
Hopp til navigering Hopp til søk
«Hvalfangstmonumentet»
Foto: 2006
Foto: 2006
Basisdata
Kunstner:Knut Steen
ÅrInnviet 1960
TypeMonumental skulpturgruppe i bronse omgitt av fontenebasseng og plattform med relieffer og kompassrose,
reist for å hedre foregangsmennene for moderne hvalfangst
GiverKonsul Lars Christensen og AS Framnæs Mek. Værksted[1]
Geografisk plassering
By:Sandefjord
Commons-logo.svg
 «Hvalfangstmonumentet» på Commons

«Hvalfangstmonumentet» er et monument i Sandefjord i Vestfold innviet i indre havn 23. juni 1960 for å ære pionerene for den pelagiske hvalfangsten på 1900-tallet.[2] Monumentet ble gitt i gave til Sandefjord Kommune av hvalfangstpioneren Lars Christensen og utformet av billedhoggeren Knut Steen (1924–2011) som vant konkurransen om skulpturen i 1953.[3] Anlegget består av en skulpturgruppe som viser fangstfolk i åpen båt over halefinnen på en hval og er plassert i et basseng omkranset av et sirkelrundt steinplatå.

Utforming og plassering[rediger | rediger kilde]

«Hvalfangstmonumentet» i Sandefjord havn ligger i rundkjøringa for fylkesvei 260. Bak i bildet sees Badeparken og Park Hotel reist i 1959.

Den sentrale skulpturen er støpt i bronse og veier 26 tonn.[2] Bassenget har fontener og 128 undervannslyskastere.[2] Plattformen er utformet som en kompassrose og har granittrelieffer, smijernsgjerder og trapper. Anlegget dreier seg sakte rundt sin egen akse.

«Hvalfangsmonumentet» er plassert i rundkjøringa for trafikken på fylkesvei 260 (Strandpromenaden/Tollbugata) og fra Jernbanealléen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]