Hva vil folk si

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hva vil folk si
Generell informasjon
Prod.land
Lengde106 min.
Språk
 • Norsk
 • Urdu
Bak kamera
RegiIram Haq
ProdusentMaria Ekerhovd
ManusforfatterIram Haq
Musikk
 • Lorenz Dangel
 • Martin Pedersen
SjeffotografNadim Carlsen
Klipp
 • Janus Billeskov Jansen
 • Anne Østerud
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskap
 • Mer Film
 • Rohfilm Factory GmbH
 • Zentropa Sweden
Premiere
 • 9. september 2017 (2017-09-09) (TIFF)
Eksterne lenker

Hva vil folk si (engelsk: What Will People Say) er en internasjonal samproduksjonsfilm fra 2017 i dramagenren regissert og skrevet av Iram Haq. Filmens handling er satt i Pakistan, men alle scener ble innspilt i India, hovedsakelig i Rajasthan.

Filmen hadde sin verdenspremiere på den 42. Toronto internasjonale filmfestival den 9. september 2017.

Filmen vant fire priser under Amandaprisen 2018: beste norske kinofilm, beste regi (Iram Haq), beste mannlige skuespiller (Adil Hussain) og beste filmmanus (Iram Haq).[1] Under Kanonprisen 2017 vant den fire priser, blant dem to til Iram Haq for regi og manus.[2] Filmen har i tillegg vunnet flere internasjonale filmpriser.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien er inspirert av regissør Iram Haqs eget liv. Den seksten år gamle Nisha lever et dobbeltliv, sammen med foreldrene sine i Oslo. Hun spiller basketball sammen med sine norske venner, går på fest og drikker, og har en norsk kjæreste som heter Daniel. Men hjemme hos foreldrene sine oppfører hun seg som en føyelig datter i sin tradisjonelle pakistansk muslimsk familie. En natt oppdager Nishas far Mirza Nisha at Daniel er på rommet hennes, og slår ham i sinne. Naboer hører skrikene og kontakter politiet, og Nisha blir tatt med til barnevernet. Nisha klandrer seg selv for det som har skjedd, men en rådgiver forsikrer henne om at hun ikke har gjort noe galt.

Mirza er villig til å akseptere at Nisha fortsetter å bo hjemme, på den betingelse av at hun gifter seg med Daniel - i den tro at de to har hatt sex allerede. Nisha protesterer på at de aldri har hatt sex, men faren hennes tror henne ikke på henne - og reagerer med sinne. Venner av familien, i det pakistanske samfunnet, oppfordrer Mirza til å gjøre noe med Nisha. De advarer ham om at Nisha kommer til å gjøre ytterligere ungdomsopprør, og dermed påvirke andre tenåringer i det pakistanske samfunnet på en negativ måte. Mirza, i frykt for familiens rykte, tvinger Nisha med seg til Pakistan og etterlater henne i søsterens hjem. Han insisterer på at han gjør det beste for henne.

Åtte måneder senere har Nisha lært seg matlaging og husarbeid, samtidig som hun går ved den lokale skolen. Hun sniker seg en gang inn på en internett-kafé og sender en Facebook-melding til vennen sin i Norge for å få hjelp. Men hun blir oppdaget av en tante, utsatt for vold og låst inne. Etter dette brenner onkelen passet hennes, slik at Nisha ikke har noe annet valg enn å tilpasse seg livet i hjemlandet. Nisha møter fetter Amir, sønnen til hennes tante, og de begynner å utvikle romantiske følelser for hverandre. Etter hvert som hun kommer nærmere ham, og tilbringer tid sammen med de andre søskenbarna sine, begynner Nisha endelig å føle seg litt mer lykkelig i hjemlandet.

Nisha og Amir våger seg ut i gatene sent en kveld, men de blir oppdaget når de kysser i en bakgate av politimenn. De slår Amir og tvinger Nisha til å strippe, før de tvinger Nisha og Amir til å utføre sensuelle handlinger, samtidig som politiet håner og tar fotografier av dem. Deretter tar de med seg ungdommene hjem, og utpresser Nishas tante og onkel med fotografiene for å få dem til å betale penger til de korrupte politi-folkene. Mirza ankommer Pakistan, og ber søsteren og svogeren sørge for at Nisha og Amir gifter seg for å få slutt på ytterligere sladder i samfunnet. De nekter, og Mirza tar med seg Nisha tilbake til Norge. De tvinger Nisha til å bytte skole, og forbyr henne å kontakte hennes tidligere venner.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen Nisha, en 16 år gammel norsk-pakistansk jente, lever et dobbeltliv i en familie med tradisjonelle verdier. Men blant vennene sine er hun en vanlig norsk ungdom. Når faren erfarer om at hun er i et forhold oppstår det en kulturkonflikt. Foreldrene vil statuere et eksempel, kidnapper henne og tvinger henne til å bo hos slektninger i Pakistan. Her møter hun en kultur som er fremmedartet for henne. Mellom hun og faren oppstår det en "kulturkonflikt".

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Pris Kategori Nominert/vinner Resultat
Kanonprisen 2017[2][3] Beste kvinnelige hovedrolle Maria Mozhdah Nominert
Beste birolle Adil Hussain Vant
Beste regi Iram Haq Vant
Beste manus Iram Haq Vant
Beste produsent Maria Ekerhovd Vant
AFI Fest 2017[4] Publikumsprisen – New Auteurs Iram Haq Vant
Les Arcs European Film Festival 2017[4] Audience Choice Prize Vant
Femme de cinéma Sisley/Les Arcs Prize Vant
Young Jury Prize - Special Mention Vant
Crystal Arrow Vant
Filmfestivalen i Gøteborg 2018[5] Publikumsprisen Vant
Dragon Award - Beste nordiske film Nominert
Filmkritikerprisen 2018[6] Beste norske film Vant
Amandaprisen 2018[1] Beste norske kinofilm Vant
Beste regi Iram Haq Vant
Beste kvinnelige skuespiller Maria Mozhdah Nominert
Beste mannlige skuespiller Adil Hussain Vant
Beste filmmanus Iram Haq Vant
Beste klipp Janus Billeskov Jansen og Anne Østerud Nominert
Film by the Sea International Film Festival 2018[4] Youth Jury Award Vant
Indie & Foreign Film Festival 2018[4] Best Narrative Feature Vant
Publikumsprisen Vant
Palm Springs International Film Festival 2019[4] Youth Jury Award Vant
FIPRESCI Prize – Best Foreign Language Film Nominert

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Dette er årets Amanda-vinnere 2018». vg.no. 18. august 2018. Besøkt 25. august 2018. 
 2. ^ a b «Stakk av med hele fire priser på kvinnedagen: - Kul måte å feire på». dagbladet.no. 9. mars 2018. Besøkt 4. april 2021. 
 3. ^ «Her er de nominerte til Kanonprisen 2018 – Thelma og Hva vil folk si leder an». montages.no. 8. februar 2018. Besøkt 4. april 2021. 
 4. ^ a b c d e «Hva vil folk si – Awards». imdb.com. Besøkt 4. april 2021. 
 5. ^ «Iram Haqs Hva vil folk si vant publikumsprisen i Göteborg – hederlig omtale til Røverdatter». montages.no. 4. februar 2018. Besøkt 4. april 2021. 
 6. ^ «Eili Harboe får kritikerpris for «Thelma»». aftenbladet.no. 22. mars 2018. Besøkt 4. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]