Iram Haq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iram Haq
Født1. januar 1976 (43 år)
Oslo
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, modell, sanger
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kanonprisen for beste manus (2013), Kanonprisen for beste regi (2017), Kanonprisen for beste manus (2017)

Iram Haq (født 1. januar 1976) er en norsk skuespiller, filmskaper og sanger. Hun har dessuten gjort seg bemerket innen kortfilmproduksjon. Haq er utdannet som art directorWesterdals reklameskole.

Hun spilte hovedrollen som «Jasmin» sammen med-skuespilleren Bjørnar Teigen i filmen Import-eksport. Haq hadde også rollen som «Fatima Silmandar» i Borettslaget, sykepleier i Berlinerpoplene og spilte ett av drapsofrene i Varg Veum-filmen Falne engler.

Hun er også aktuell innen kortfilm. Hennes første film het Trofast. Uten filmerfaring skrev Haq manus, var skuespiller, regiassistent og kostymeansvarlig. Filmen ble plukket ut til filmfestivalen i Venezia som eneste norske bidrag i 2004. Haq debuterte som regissør med kortfilmen Skylappjenta foruten å spille hovedrollen har skrevet manuset selv. Skylappjenta er en ny versjon av Rødhette, med tokulturell problematikk. Filmen har vunnet internasjonale the Ellen award prize at Aspen shortfest og flere nasjonale priser og var plukket ut til Sundance filmfestival i 2010. Skylappjenta er også en billedbok. Boken var nominert til kulturdepartementets debutant pris og er nominert til UPrisen 2010.

Haq debuterte med spillefilmen Jeg er din 18. august 2013, hvor hun både har manus og regi.[1] Hennes andre film Hva vil folk si[2] hadde Norgespremiere 6. oktober 2017. For filmen vant hun prisene for beste regi og beste filmmanus under Amandaprisen 2018. Filmen vant dessuten klassene beste norske kinofilm og beste mannlige skuespiller (Adil Hussain) og var nominert i ytterligere tre klasser.[3]

Haq er oppvokst på Stovner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jeg er dinFilmweb
  2. ^ Filmweb. «Hva vil folk si». 
  3. ^ «Dette er årets Amanda-vinnere 2018». vg.no. 18. august 2018. Besøkt 25. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]