Hustadmarmor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Omya Hustadmarmor AS foredler marmor til nedmalt kalsiumkarbonat, både i flytende (slurry) og tørr form. Marmoren, hovedsakelig fra Nordland, men også fra lokale gruver, blir renset og nedmalt i avanserte prosesser ved produksjonsanlegget i Elnesvågen, i Hustadvika kommune, i Møre og Romsdal. Sluttproduktet benyttes i magasin- og glanset papir, pappemballasje, maling og polymerer (som vindusprofiler og plastemballasje). Andre bruksområder er behandling av avløps- og drikkevann, jordforbedring og plantenæring innen jordbruk, samt kalking av elver og innsjøer. Spesialbygde tankskip frakter sluttproduktet fra bedriftens egen kai i Elnesvågen ut til kundene i Nord- og Sentral-Europa, samt til oversjøiske destinasjoner. Bedriften har også produksjonsanlegg i Knarrevik, utenfor Bergen og i Hammerfall, i Salten i Nordland fylke. Bedriften er sertifisert etter ISO-standardene for kvalitetsstyring, miljøledelse, sikkert arbeidsmiljø og energiledelse.

Omya Hustadmarmor er en del av det verdensomspennende Omya-konsernet. https://www.omya.com

Historie[rediger | rediger kilde]

Bedriften er grunnlagt i 1948 av Kjell Steinsvik, tidligere redaktør i Romsdals Budstikke. Bedriften het da Hustad Bruk, med datterselskapene Hustadjord samt Hustad Kalk og Marmor. I 1959 ble Kjell Steinsvik syk, og hans 17-år gamle sønn, Stein Sturla Steinsvik, kom inn i bedriften. Han tok over driften av bedriften i 1965. Virksomheten utviklet seg positivt og ble snart ledende i Nord-Europa på knuste marmorgranulater som ble brukt i bygningsindustrien. I 1970 startet man produksjon av nye fyllstoffer til puss, sparkel og maling.

I 1976 begynte et nærmere samarbeid med familieselskapet Omya AG (tidligere Plüss-Staufer AG), som er markedsledere i foredling av kalkbaserte fyllstoffer og pigmenter. Hustad Kalk og Marmor AS ble splittet i råvareprodusenten Hustadkalk AS, eiet av Steinsvikfamilien, og foredlingsbedriften Hustadmarmor AS, eiet 50 % hver av Hustadkalk AS og Omya AG. Steinsvik-familien solgte seg ut av Hustadmarmor i 2007, men eier fortsatt råvareleverandøren Hustadkalk.

Hydrocarb - nytt produkt[rediger | rediger kilde]

I 1979 ble det bestemt å satse tungt på kalkbasert pigment som tilsetningsstoff i papirproduksjon. Kalk hadde tidligere aldri blitt brukt til dette formålet. Det nye fyllstoffet og bestrykningsmidlet Hydrocarb ble raskt introdusert, og fra 1985 er papirindustrien blitt en betydelig kunde ettersom den la om til nøytrale prosesser. Etter hvert innarbeidet det seg en grunnidé om at ”jo mer Hydrocarb, jo bedre produkt og rimeligere papir”. I dag går 99,8 % av produksjonen til papirindustrien, og nesten alt er eksport.

For å sikre utviklingen og finansiering for videre ekspansjon, kjøpte Omya AG seg i 1990 opp til 79 % eierandel.

Hustadmarmor har vokst fra å produsere 20 000 tonn i 1959, 100 000 tonn i 1985 til 3 millioner tonn i 2007. Fem milliarder kroner er investert i prosessanlegget i Fræna siden starten i 1978. I tillegg er det investert 1,5 milliarder kroner i 20 tankanlegg ute i Europa og 2,5 milliarder kroner i skip som frakter produktene ut til kundene. De fleste av båtene er bygd lokalt i Romsdal.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]