Hustadmarmor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hustadmarmor A/S er en bergindustri-bedrift med virksomhet i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Bedriften produserer bestrykningsstoffer basert på kalk for papirindustrien. Hustadmarmor framstår i dag som den største, mest moderne og rasjonelle kalkforedler for papirindustrien i verden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bedriften er grunnlagt i 1948 av Kjell Steinsvik, tidligere redaktør i Romsdals Budstikke. Bedriften het da Hustad Bruk, med datterselskapene Hustadjord samt Hustad Kalk og Marmor. I 1959 ble Kjell Steinsvik syk, og hans 17-år gamle sønn, Stein Sturla Steinsvik, kom inn i bedriften. Han tok over driften av bedriften i 1965. Virksomheten utviklet seg positivt og ble snart ledende i Nord-Europa på knuste marmorgranulater som ble brukt i bygningsindustrien. I 1970 startet man produksjon av nye fyllstoffer til puss, sparkel og maling.

I 1976 begynte et nærmere samarbeid med familieselskapet Omya AG (tidligere Plüss-Staufer AG), som er markedsledere i foredling av kalkbaserte fyllstoffer og pigmenter. Hustad Kalk og Marmor AS ble splittet i råvareprodusenten Hustadkalk AS, eiet av Steinsvikfamilien, og foredlingsbedriften Hustadmarmor AS, eiet 50 % hver av Hustadkalk AS og Omya AG.

Hydrocarb - nytt produkt[rediger | rediger kilde]

I 1979 ble det bestemt å satse tungt på kalkbasert pigment som tilsetningsstoff i papirproduksjon. Kalk hadde tidligere aldri blitt brukt til dette formålet. Det nye fyllstoffet og bestrykningsmidlet Hydrocarb ble raskt introdusert, og fra 1985 er papirindustrien blitt en betydelig kunde ettersom den la om til nøytrale prosesser. Etter hvert innarbeidet det seg en grunnidé om at ”jo mer Hydrocarb, jo bedre produkt og rimeligere papir”. I dag går 99,8 % av produksjonen til papirindustrien, og nesten alt er eksport.

For å sikre utviklingen og finansiering for videre ekspansjon, kjøpte Omya AG seg i 1990 opp til 79 % eierandel.

Hustadmarmor har vokst fra å produsere 20 000 tonn i 1959, 100 000 tonn i 1985 til 3 millioner tonn i 2007. Fem milliarder kroner er investert i prosessanlegget i Fræna siden starten i 1978. I tillegg er det investert 1,5 milliarder kroner i 20 tankanlegg ute i Europa og 2,5 milliarder kroner i skip som frakter produktene ut til kundene. De fleste av båtene er bygd lokalt i Romsdal.

Andelen av kalsiumkarbonat (CaCO3), eller flytende marmor, i både treholdig og trefritt papir vokser hvert år og framtiden for hydrocarb ser lys ut. Grunnlagsinvesteringer og foredlingsprosessen er lagt opp for fortsatt vekst.

Steinsvik-familien solgte seg ut av Hustadmarmor i 2007, men eier fortsatt råvareleverandøren Hustadkalk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]