Hopp til innhold

Huset Jagello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jagellonernes våpen

Huset Jagello eller Jagiello eller Det jag(i)ellonske dynasti, grunnlagt av Vladislav II Jagello, storfyrste av Litauen og konge av Polen, var en gren av dynastiet Gediminaičių. Dynastiet regjerte i Polen (1386–1572), Litauen (1377–1572), Tsjekkia (1471–1526) og Ungarn (1440-1444 og 1490-1526). Jagellonerne var et av Europas mektigste og mest innflytelsesrike dynastier. I sin storhetstid mot slutten av det 15. århundre styrte de et landareal på over 2 000 000 km², som strakte seg fra Østersjøen til Svartehavet og ned mot Adriaterhavet.

Gjennom hele sin regjeringstid rivaliserte dynastiet om innflytelse med huset Habsburg. Huset Vasa kan sees på som en kontinuasjon av Det jagellonske dynasti gjennom Sigismund III Vasa – sønn av Johan III Vasa og Katarina Jagellonerinnen.

Det jagellonske dynasti oppstod som følge av Vladislav II Jagellos giftermål med den polske tronarvingen Hedvig, som ble kronet til Polens konge etter Ludvig I av Ungarn. Giftemålet ble også begynnelsen på jagellonernes styre i Polen, og en lang serie med litauisk-polske unioner. Dynastiets regjeringstid førte med seg stor militær fremgang (slaget ved Grünwald i trettenårskrigen) og en oppblomstring av kultur og industri i landet.

Dynastiets mannlige linje døde ut i 1572 med Sigismund II August, den kvinnelige derimot i 1596 med Anna Jagellonerinnen.

Navnet på dynastiet kommer fra Vladislav II Jagello (polsk Władysław II Jagiełło, litauisk Jogaila), dynastiets første konge. På polsk er dynastiet kjent som Jagiellonowie (eller Dynastia Jagiellonów), på litauisk som Jogailaičiai, på belarusisk som Ягайлавічы (Jahajlavitsjy), på ungarsk som Jagellók, på tsjekkisk som Jagellonci, og på latin som Jagello.