Vladislav II Jagello av Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vladislav II Jagello
Storhertug av Litauen og konge av Polen
Vladislav II Jagello av Polen
Navn Władysław II Jagiełło
Regjeringstid 13861434
Født ca. 1351/1362
Vilnius, Litauen
Død 1434
Gródek Jagielloński (nå Horodok, Ukraina)
Foreldre Far: Algirdas
Mor: Uliana Aleksandrovna av Tver
Ektefelle Hedvig, Anna av Celje, Elisabeth av Pilica, Sofia av Halshany
Barn Med St. Hedvig av Polen: Elżbieta Bonifacja
Med Anna av Celje: Jadwiga av Litauen
Med Sofia av Halshany: Vladislav III, Kasimir IV

Vladislav II Jagello (polsk Władysław II Jagiełło, litauisk Jogaila, (født ca. 1351/1362, død 1. juli 1434) var storhertug av Litauen og konge av Polen. Han regjerte i Litauen fra 1377, først sammen med sin onkel Kęstutis. I 1386 konverterte han til kristendommen, ektet elleveårige dronning Hedvig, og ble kronet til polsk konge under navnet Władysław Jagiełło. Hans styre i Polen varte i 48 år og la grunnlaget for den århundrelange polsk-litauiske unionen. Han var også stamfar for det jagellonske dynasti som regjerte i begge statene frem til 1572 og ble et av de mest innflytelsesrike dynastiene i middelalderens Europa.

The polsk-litauiske samvelde og innflytelsesområde under Jogaila

Jogaila var den siste hedenske leder av Litauen. Som konge av Polen gikk han inn for en nær allianse med Litauen mot Den tyske orden. De alliertes seier i slaget ved Tannenberg i 1410, etterfulgt av den første freden i Toruń, sikret de polske og litauiske grensene og markerte den polsk-litauiske alliansen som europeisk stormakt. Vladislav II Jagello utvidet de polsk-litauske grensene, og hans regjeringstid er blitt sett på som begynnelsen til den polske gullalderen.

Hans egentlige navn var Jogaila (Jagiełło) og hans dåpsnavn var Wladislaus (polsk Władysław, men også Vladislaus, Ladislaus, Ladislas og Vladislav er registrert).


Forgjenger:
 Hedvig 
Storhertug av Litauen og konge av Polen
Etterfølger:
 Vladislav III