Vladislav II Jagello av Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vladislav II Jagello
Storfyrste av Litauen og konge av Polen
Wladyslaw Jagiello.jpg
Fødtca. 1351/1362
Vilnius
Død1434
Horodok i Lviv oblast
Gravlagt Wawel-katedralen
Ektefelle Hedvig, Anna av Celje, Elisabeth av Pilica, Sofia av Halshany
ForeldreFar: Algirdas
Mor: Uliana Aleksandrovna av Tver
Far Algirdas
Mor Uliana av Tver
Søsken
13 oppføringer
Agrypina of Lithuania, Alexandra of Lithuania, Švitrigaila, Lengvenis, Kaributas, Demetrius I Starshy, Karigaila, Feodor Olgerdovich, Vygantas, Skirgaila, Andrei of Polotsk, Helen of Lithuania, Q68647417
Barn Med St. Hedvig av Polen: Elżbieta Bonifacja
Med Anna av Celje: Jadwiga av Litauen
Med Sofia av Halshany: Vladislav III, Kasimir IV
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Storfyrstedømmet Litauen, Kongedømmet Polen
Annet navnWładysław II Jagiełło
Regjeringstid13861434

Vladislav II Jagello (polsk Władysław II Jagiełło, litauisk Jogaila, (født ca. 1351/1362, død 1. juli 1434) var storfyrste av Litauen og konge av Polen.

Han regjerte i Litauen fra 1377, først sammen med sin onkel Kęstutis. I 1386 konverterte han til kristendommen, ektet elleveårige dronning Hedvig, og ble kronet til polsk konge under navnet Władysław Jagiełło. Hans styre i Polen varte i 48 år og la grunnlaget for den århundrelange polsk-litauiske unionen. Han var også stamfar for det jagellonske dynasti som regjerte i begge statene frem til 1572 og ble et av de mest innflytelsesrike dynastiene i middelalderens Europa.

The polsk-litauiske samvelde og innflytelsesområde under Jogaila

Jogaila var den siste hedenske leder av Litauen. Som konge av Polen gikk han inn for en nær allianse med Litauen mot Den tyske orden. De alliertes seier i slaget ved Tannenberg i 1410, etterfulgt av den første freden i Toruń, sikret de polske og litauiske grensene og markerte den polsk-litauiske alliansen som europeisk stormakt. Vladislav II Jagello utvidet de polsk-litauiske grensene, og hans regjeringstid er blitt sett på som begynnelsen til den polske gullalderen.

Hans egentlige navn var Jogaila (Jagiełło) og hans dåpsnavn var Wladislaus (polsk Władysław, men også Vladislaus, Ladislaus, Ladislas og Vladislav er registrert).


Forgjenger:
 Hedvig 
Storfyrste av Litauen og konge av Polen
Etterfølger:
 Vladislav III