Trettenårskrigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trettenårskrigen (tysk: Dreizehnjähriger Krieg; polsk: wojna trzynastoletnia), også kalt byenes krig, var en konflikt mellom den prøyssiske konføderasjonen støttet av det polske kongedømmet og De tyske riddernes ordensstat fra 1454 til 1466. De prøyssiske byene hadde gått sammen i et forbund som protest mot den tyske ordenens militære og føydale dominans. Ledende byer som Danzig hadde styrket seg på østersjøhandelen med voksende økonomisk makt, men den tyske ridderordenen innehadde den dominerende rollen politisk. Muligheten kom i januar 1454, da kong Kasimir 4. Jagiello av Polen giftet seg med Elisabeth av Habsburg.

Konføderasjonen, som hadde besluttet seg for å gjøre opprør mot den tyske ordensstaten, bad Polens konge om støtte ved å akseptere ham som sin herre istedenfor ordensmesteren. Da hadde de prøyssiske byene siden sammenslutningen i 1440 prøvd å løse sine tvister med de tyske ridderne uten hell. Så snart Kasimir 4 hadde gitt sin støtte til konføderasjonen, brøt krigen ut i februar 1454. Dette var begynnelsen på en tretten år lang krig som først sluttet i 1466 med Toruń-freden. De tyske riddere ble tvunget til å erkjenne nederlaget ved å avstå områder i Pommern og Vest-Preussen til Polen, som bekreftet sitt overherredømme over de prøyssiske byene.

For den tyske ridderordensstaten var freden et nytt tilbakeskritt til fordel for det polske kongedømmet og andre lokale aktører i Preussen i den gradvise nedgangen i perioden etter nederlaget i Slaget ved Tannenberg i 1410 til den endelige slutten i 1525, da Preussen ble omgjort til et verdslig hertugdømme under Polens konge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Marian Biskup|Biskup, Marian. Wojna trzynastoletnia (The Thirteen Years War).
  • Karin Friedrich: The Other Prussia: Royal Prussia, Poland and Liberty, 1569-1772, Google Books
  • Marian Biskup, Wojna trzynastoletnia, Gdańsk 1965
  • Paweł Jasienica, Polska Jagiellonów

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]