Husarape

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Husarape
Husarape
Vitenskapelig(e)
navn
:
Erythrocebus patas
Schreber, 1775
Simia patas
Norsk(e) navn: Husarape
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Familie: Dyreaper
Tribus: Cercopithecini
Slekt: Erythrocebus
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig[1]

Habitat: terrestrisk, halvørken og skogkledd savanne
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for husarape
fra Senegal til Etiopia og Tanzania i Afrika

Husarape (Erythrocebus patas) er eneste art i slekten Erythrocebus, som tilhører underfamilien Cercopithecinae i familien dyreaper (Cercopithecidae).

Apene blir opptil 60–88 cm lange og veier cirka 4–13 kg. Hannen kan veie opp mot det dobbelte (7–13 kg) av hunnene (4–7 kg). Halen utgjør normalt 43–72 cm. Arten har lang, slank kropp, lange armer, bein og hender,og korte fingrer. Den hvite barten og skjegget er tydelige mot det mørkere ansiktet; den røde ryggen står i kontrast til de hvite lemmene og buken.

Arten holder til nord for regnskogbeltet, i det vestre og sentrale Afrika, fra Senegal og østover gjennom store deler av Sahel til de vestlige delene av Etiopia og Tanzania.

Arten er hovedsakelig tilpasset en terrestrisk tilværelse, men den tilbringer også noe tid i trærne. De er sosiale og lever i små flokker, på opptil ti individer. Flokken ledes av en dominant hanne. Han holder seg i utkanten av flokken, for å lokke til seg eventuelle bytteetere mens hunnene og ungene rekker å gjemme seg. Arten regnes som en av de raskeste apene når den løper.

Husarapen er ikke en truet art, men ifølge IUCNs rødliste bør den overvåkes.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kingdon, J., Butynski, T.M. & De Jong, Y. 2008. Erythrocebus patas. The IUCN Red List of Threatened Species 2008: e.T8073A12884516. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T8073A12884516.en. Downloaded on 15 November 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]