Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant (svensk: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) er en svensk roman skrevet av Jonas Jonasson. Den kom ut i 2009 på Piratförlaget, og er Jonassons debutroman.

Romanen var Sveriges mest solgte med til sammen 617 000 solgte innbundede- og pocketbøker.[1] I Norge hadde boken fra den ble gitt ut i 2011 til april 2013 solgt 200 000 eksemplarer.[2] Boken hadde i januar 2014 ligget i 99 uker på topplister over solgte bøker i Norge.[3]

25. desember 2013 hadde filmversjonen med Robert Gustafsson i hovedrollen premiere. 13 dager etter premieren hadde over 760 000 sett filmen i Sverige.[4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Allan Karlsson skal feire bursdag og blir 100 år gammel, og aldershjemmet han bor ved i Malmköping planlegger å arrangere en stor fest. Men Allan er ikke interessert. I stedet klatrer han ut av et vindu, og forsvinner. Han går til en buss-stasjonen og har til hensikt å reise så langt pengene hans tillater. Der møter han en ung mann med en koffert for stor til å ta med seg inn på toalettet. Når Allans buss kommer tar han med seg mannens koffert, som viser seg å være full av ulovlige narkotika-penger. Deretter blir Allan forfulgt av de ansvarlige, samt av politiet som behandler Allan som en savnet person. Allan blir fanget i forskjellige kriminelle aktiviteter, men kommer seg til slutt unna når mannen fra buss-stasjonen ved et uhell blir fanget i en fryser, og kroppen hans havner i en container som er på vei til Djibouti.

Parallelt med Allans eventyr som hundreåring, inneholder romanen tilbakeblikk til en rekke fantastiske episoder fra hans yngre dager. Som ung hadde Allan jobb ved en dynamitt-fabrikk, og denne ekspertisen tok ham til Spania under borgerkrigen, hvor han ved et uhell redder Francisco Franco. Når han flytter til USA, blir Allan god venn med president Harry S. Truman, og hjelper til med å lage verdens første atombombe. Senere havner Allan i Kina for å hjelpe Kuomintang under Den kinesiske borgerkrig, men han mister interessen og reiser mot Sverige til fots, og møter en gruppe kommunister. De krysser Himalaya til Iran, hvor Allan blir tatt i varetekt. Allan tilbyr seg å hjelpe politimesteren, i et attentat mot Winston Churchill. Når han returnerer til Sverige, oppdager Allan at myndighetene tviler på hans kompetanse med sprengstoff, men russerne tar ham på alvor - som tar ham med til Sovjetunionen for å møte Josef Stalin.

Men Stalin blir imidlertid fornærmet over at han tidligere reddet Francos liv, og Allen blir dømt til hardt arbeid i en Gulag i Vladivostok. Der møter han også Albert Einsteins fiktive halv-bror, Herbert. Allan og Herbert forsøker å rømme fra Gulag, og setter fyr på hele Vladivostok i prosessen. På reise til Nord-Korea under Koreakrigen, poserer paret som sovjetisk marskalk Kirill Meretskov og hans medhjelper. De møter blant annet Kim Il-sung og Mao Tse-tung. Selv om de raskt blir avslørt som svindel, blir katastrofen avverget når Mao Tse-tung får vite at Allan hadde reddet hans kone, Jiang Qing, under den kinesiske borgerkrigen. Allan og Herbert blir gitt kontanter, og sendt til Bali for en lengre ferie.

På Bali møter Herbert en indonesisk servitør, Ni Wayan Laksmi, som han gifter seg med - og gir nytt navn til Amanda. Hun bruker pengene til sine egne politiske formål, og blir utnevnt til Indonesias ambassadør til Frankrike. I 1968 reiser Amanda, Herbert og Allan til Frankrike. Amanda og Allan lunsj sammen med Charles de Gaulle og president Lyndon B. Johnson som er i Paris på grunn av samtaler om Vietnamkrigen. Allan identifiserer den franske innenriksministeren Christian Fouchets spesialrådgiver som en sovjetisk spion. Dette ydmyker de Gaulle, men gleder president Johnson som senere gjør Allan til en spion for CIA.

I Moskva får Allan bo ved den amerikanske ambassaden, og bestemmer seg for å skrive etterretningsrapporter som kan glede begge sider. Rapportene deres resulterer i at Richard Nixon besøker Leonid Bresjnev, men får også begge sider til å øke utgiftene til deres atom-avskrekking. Når Sovjetunionen begynner å kollapse, bestemmer Allan seg for å returnere til Sverige. Allan slår seg ned til et fredelig liv, og adopterer en katt som han kaller Molotov. Men etter at Molotov blir drept av en rev, setter Allan opp en felle med dynamitt - noe som resulterer i en gigantisk eksplosjon. Etter hvert bestemmer svenske myndigheter seg for å sende Allan til Malmköping aldershjem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SvD (21. januar 2011): ”Hundraåringen” årets mest sålda bok. Svenska Dagbladet
  2. ^ Hilde Bjørnskau (28. april 2013): Nå kommer det mer svensk humor. NRK.
  3. ^ Svein Morten Havaas (8. januar 2014): Historisk boksalg for Lista-mann Arkivert 9. januar 2014 hos Wayback Machine.. Farsund Avis.
  4. ^ Alexander Dunerfors (7. januar 2014): Över 700.000 har sett "Hundraåringen". MovieZine