Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant
orig. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Forfatter(e)Jonas Jonasson
SpråkSvensk
SjangerKomedie
Utgitt2009
ISBN 978-91-642-0296-3

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant (svensk: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) er en svensk roman av Jonas Jonasson. Den kom ut i 2009 på Piratförlaget, og er Jonassons debutroman.

Romanen var Sveriges mest solgte med til sammen 617 000 solgte innbundede- og pocketbøker.[1] I Norge hadde boken fra den ble gitt ut i 2011 til april 2013 solgt 200 000 eksemplarer.[2] Boken hadde i januar 2014 ligget i 99 uker på topplister over solgte bøker i Norge.[3]

25. desember 2013 hadde filmversjonen med Robert Gustafsson i hovedrollen premiere. 13 dager etter premieren hadde over 760 000 sett filmen i Sverige.[4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Allan Karlsson skal feire bursdag og blir 100 år gammel, og aldershjemmet han bor ved i Malmköping planlegger å arrangere en stor fest. Men Allan er ikke interessert. I stedet klatrer han ut av et vindu, og forsvinner. Han går til en buss-stasjonen og har til hensikt å reise så langt pengene hans tillater. Der møter han en ung mann med en koffert som er for stor til å ha med seg inn på toalettet. Når Allans buss kommer, tar han med seg mannens koffert, som viser seg å være full av ulovlige narkotika-penger. Deretter blir Allan forfulgt av de eierne, samt av politiet som behandler ham som en savnet person. Allan blir innblandet i forskjellige kriminelle aktiviteter, men kommer seg til slutt unna når mannen fra buss-stasjonen ved et uhell blir låst inne i en fryser, og han havner i en container som er på vei til Djibouti.

Parallelt med Allans eventyr som hundreåring inneholder romanen tilbakeblikk til en rekke fantastiske episoder fra hans yngre dager. Som ung hadde han jobb ved en dynamittfabrikk, og denne ekspertisen tok ham til Spania under borgerkrigen, hvor han ved et uhell redder Francisco Franco. Når han flytter til USA, blir Allan god venn med president Harry S. Truman, og hjelper til med å utvikle verdens første atombombe. Senere havner han i Kina for å hjelpe Kuomintang under Den kinesiske borgerkrig, men mister interessen og reiser mot Sverige til fots. Han møter en gruppe kommunister, og sammen krysser de Himalaya til Iran, hvor Allan blir satt i varetekt. Han tilbyr seg å hjelpe politimesteren i et attentat mot Winston Churchill. Når han returnerer til Sverige, oppdager Allan at myndighetene tviler på hans kompetanse med sprengstoff, men russerne tar ham på alvor, og følger ham til Sovjetunionen for å møte Josef Stalin.

Stalin blir imidlertid fornærmet over at han tidligere hadde reddet Francos liv, og Allan blir dømt til hardt arbeide i en gulag i Vladivostok. Der møter han også Albert Einsteins fiktive halvbror Herbert. Allan og Herbert forsøker å rømme fra straffeleiren, og setter fyr på hele Vladivostok i prosessen. På reise til Nord-Korea under Koreakrigen poserer paret som sovjetisk marskalk Kirill Meretskov og hans medhjelper. De møter blant annet Kim Il-sung og Mao Tse-tung. Selv om de raskt blir avslørt som svindlere, blir katastrofen avverget da Mao Tse-tung får vite at Allan hadde reddet hans kone, Jiang Qing, under den kinesiske borgerkrigen. Allan og Herbert mottar kontanter, og blir sendt til Bali for en lengre ferie.

På Bali møter Herbert en indonesisk servitør, Ni Wayan Laksmi, som han gifter seg med, og døper om til Amanda. Hun bruker pengene til sine egne politiske formål, og blir utnevnt til Indonesias ambassadør i Frankrike, som Amanda, Herbert og Allan reiser til i 1968. Amanda og Allan spiser lunsj sammen med Charles de Gaulle og president Lyndon B. Johnson, som er i Paris på grunn av samtaler om Vietnamkrigen. Allan identifiserer den franske innenriksministeren Christian Fouchets spesialrådgiver som en sovjetisk spion. Dette ydmyker de Gaulle, men gleder president Johnson, som senere verver Allan til en spion for CIA.

I Moskva får Allan bo ved den amerikanske ambassaden, og bestemmer seg for å skrive etterretningsrapporter som kan glede begge sider. Rapportene hans resulterer i at Richard Nixon besøker Leonid Bresjnev, men får også begge sider til å øke utgiftene til kjernefysiske avskrekking. Når Sovjetunionen begynner å kollapse, bestemmer Allan seg for å returnere til Sverige. Allan slår seg ned til et fredelig liv, og adopterer en katt som han kaller Molotov. Men etter at Molotov blir drept av en rev, setter Allan opp en felle med dynamitt, noe som resulterer i en gigantisk eksplosjon. Etter hvert bestemmer svenske myndigheter seg for å sende ham til Malmköping aldershjem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SvD (21. januar 2011): ”Hundraåringen” årets mest sålda bok. Svenska Dagbladet
  2. ^ Hilde Bjørnskau (28. april 2013): Nå kommer det mer svensk humor. NRK.
  3. ^ Svein Morten Havaas (8. januar 2014): Historisk boksalg for Lista-mann Arkivert 9. januar 2014 hos Wayback Machine.. Farsund Avis.
  4. ^ Alexander Dunerfors (7. januar 2014): Över 700.000 har sett "Hundraåringen". MovieZine