Kirill Meretskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Кирилл Афанасьевич Мерецков
Kirill Afanasjevitsj Meretskov
Marshal of the USSR 1977 CPA 4703.jpg
Komandarm Kirill Meretskov på 1930-tallet.
Født 7. juni 1897
Russlands flagg Rjazan oblast i Keiserriket Russland
Død 30. desember 1968
Sovjetunionens flagg Moskva, Sovjetunionen
Gravlagt Kremlmurens nekropolis
Yrke Politiker, offiser
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen
Utmerkelser Helt av Sovjetunionen
Seiersordenen
Leninordenen
Den røde fanes orden
Suvorovordenen
Kutuzovordenen
Oktoberrevolusjonens orden
Tjenestetid 19161968
Militær grad Marskalk av Sovjetunionen
Enhet Den keiserlige russiske hær
Den røde armé
Kommandoer Leningrads Militærdistrikt
Militære slag Vinterkrigen
Andre verdenskrig

Kirill Afanasjevitsj Meretskov (russisk: Кирилл Афанасьевич Мерецков) (født 26. maijul./ 7. juni 1897greg., død 30. desember 1968) var en sovjetisk offiser.

Han ble født i Rjazan-provinsen, sørøst for Moskva. Hans foreldre var bønder og bodde i en landsby. Han meldte seg i juni 1916 som frivillig i Den keiserlige russiske hær, der han jobbet som mekaniker.

Meretskov gikk over til bolsjevikenes side i august 1917, og ble stabssjef for en divisjon av den røde garde (som senere ble Den røde armé). Under den russiske borgerkrigen gikk han på et militærakademi, som han ble tvunget til å forlate flere ganger, slik som å ta kommandoen stillinger der det var desperat behov for ham, blant annet den 1. kavaleriarmé. I løpet av disse slagene, han ble såret og senere dekorert for tapperhet flere ganger. Han ble uteksaminert i 1921. Mellom 1924 og 1931 holdt han en rekke stillinger i Moskvas Militærdistrikt.

I 1936 forlot Meretskov Sovjetunionen for å kjempe for republikanerne under den spanske borgerkrigen, og returnerte hjem i 1937. I 1939 ble han utnevnt til sjef for Leningrads Militærdistrikt.

Den 30. november 1939 erklærte Sovjetunionen krig mot Finland, hvilket var begynnelsen for den finsk-russiske vinterkrigen. Som sjef for Militærdistrikt var Meretskov øverstbefalende for operasjonen. Hans første forsøk på å beseire finnene ble møtt med katastrofe. Til tross for en overveldende numerisk overlegenhet, var de sovjetiske styrkene ukoordinert i kamp og dårlig egnet for vinterfelttoget.

Meretskov mottok Seiersordenen for sin innsats under verdenskrigen. I 1946 ble han tildelt storkors av St. Olavs Orden «for fortjeneste i samband med felttoget i Nord-Norge 1944-45».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norske utmerkelser til russiske offiserer», Verdens Gang, 16. september 1946, s. 2.