Hopp til innhold

Kirill Meretskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Кирилл Афанасьевич Мерецков
Kirill Afanasjevitsj Meretskov
Født7. juni 1897[1][2]Rediger på Wikidata
Russlands flagg Rjazan oblast i Keiserriket Russland
Død30. des. 1968[3][2][4]Rediger på Wikidata (71 år)
Sovjetunionens flagg Moskva, Sovjetunionen
BeskjeftigelsePolitiker, offiser Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Sovjetunionens øverste sovjet Rediger på Wikidata
Utdannet vedM.V. Frunzes millitærakademi
PartiSovjetunionens kommunistiske parti
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
GravlagtKremlmurens nekropolis
UtmerkelserHelt av Sovjetunionen
Seiersordenen
Leninordenen
Den røde fanes orden
Suvorovordenen
Kutuzovordenen
Oktoberrevolusjonens orden
TroskapSovjetunionen
VåpenartDen røde armé
Tjenestetid19161968
Militær gradMarskalk av Sovjetunionen
EnhetDen keiserlige russiske hær
Den røde armé
KommandoerLeningrads Militærdistrikt
Deltok iVinterkrigen
Andre verdenskrig
Signatur
Kirill Meretskovs signatur

Kirill Afanasjevitsj Meretskov (russisk: Кирилл Афанасьевич Мерецков) (født 26. maijul./ 7. juni 1897greg., død 30. desember 1968) var en sovjetisk offiser.

Han ble født i Rjazan-provinsen, sørøst for Moskva. Hans foreldre var bønder og bodde i en landsby. Han meldte seg i juni 1916 som frivillig i Den keiserlige russiske hær, der han jobbet som mekaniker.

Meretskov gikk over til bolsjevikenes side i august 1917, og ble stabssjef for en divisjon av den røde garde (som senere ble Den røde armé). Under den russiske borgerkrigen gikk han på et militærakademi, som han ble tvunget til å forlate flere ganger, slik som å ta kommandoen stillinger der det var desperat behov for ham, blant annet den 1. kavaleriarmé. I løpet av disse slagene, han ble såret og senere dekorert for tapperhet flere ganger. Han ble uteksaminert i 1921. Mellom 1924 og 1931 holdt han en rekke stillinger i Moskvas Militærdistrikt.

I 1936 forlot Meretskov Sovjetunionen for å kjempe for republikanerne under den spanske borgerkrigen, og returnerte hjem i 1937. I 1939 ble han utnevnt til sjef for Leningrads Militærdistrikt.

Den 30. november 1939 erklærte Sovjetunionen krig mot Finland, hvilket var begynnelsen for den finsk-russiske vinterkrigen. Som sjef for Militærdistrikt var Meretskov øverstbefalende for operasjonen. Hans første forsøk på å beseire finnene ble møtt med katastrofe. Til tross for en overveldende numerisk overlegenhet, var de sovjetiske styrkene ukoordinert i kamp og dårlig egnet for vinterfelttoget.

Meretskov mottok Seiersordenen for sin innsats under verdenskrigen. I 1946 ble han tildelt storkors av St. Olavs Orden «for fortjeneste i samband med felttoget i Nord-Norge 1944-45».[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Kirill_Meretskov[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som Kirill Afanasievich Meretskov, Find a Grave-ID 11439281, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Historical Encyclopedia of Siberia[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Мерецков Кирилл Афанасьевич, besøkt 27. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Norske utmerkelser til russiske offiserer», Verdens Gang, 16. september 1946, s. 2.