Hugh Evan-Thomas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hugh Evan-Thomas (født 27. oktober 1862 i Wales, død 30. august 1928) var en offiser i den britiske Royal Navy. Evan-Thomas var aktiv i det britiske sjøforsvaret under den første verdenskrig og han kjempet blant annet under slaget ved Jylland som varte fra 31. mai til 1. juni 1916.

I 1877 i en alder av femten år begynte Hugh Thomas som kadett på det britiske skipet HMS Britannia. I februar 1878 var Thomas stasjonert på skipet HMS Swiftsure som var en del av den britiske middelhavsflåten som ble kommandert av Sir Geoffrey Phipps Hornby. HMS Swiftsure var stasjonert i nærheten av Gallipoli i juli 1878 da Evan-Thomas og en annen britisk offiser var i land og ble arrestert av russiske soldater. Saken ble etter kort tid løst og mennene ble løslatt fra arrestasjonen, men det var lenge etterpå stor spenning i området mellom de forskjellige nasjonene som var representert i området.

I 1879 ble Evan-Thomas utstasjonert ombord på HMS Bacchante, som del av et mannskap håndplukket til reisene som skipet skulle bli beordret ut på. HMS Bacchante gjennomførte tre tokt. Skipets første reise gikk til Middelhavet og Karibia, den andre reisen gikk til Spania og Irland, og den tredje reisen gikk en runde verden rundt. Evan-Thomas studerte i syv måneder ved Royal Naval College i Greenwich i et kurs for løytnanter, hvor han møtte og ble gode venner med blant andre løytnant John Jellicoe som han samarbeidet med ved flere anledninger under første verdenskrig.

I januar 1892 ble Evan-Thomas overført til kongeskipet HMY Osborne på Prince George sin anmodning. Kongeskipet HMY Osborne var ute av drift i store deler av 1892, noe som ga Evan-Thomas rikelig med tid til landlov. Evan-Thomas ble langvarig syk i 1883, mens han var i Middelhavet, og i 1894 fikk han sykmelding og fikk returnere til England. Mens han var alvorlig syk giftet han seg med Hilda Barnard, som han opprinnelig hadde planlagt å gifte seg umiddelbart før hans uventede ordre om å reise til Middelhavet. Bryllupet fant sted den 18. juli 1894 i Knightsbridge i England.

Den 1. januar 1897 fikk Evan-Thomas forfremmet og fikk graden kommandør. I 1905 ble Evan-Thomas utnevnt til kaptein ombord på skipet HMS Enchantress. I 1908 reiste Evan-Thomas til sjøs i kommandoen over den nye slagskipet HMS Bellerophon. Evan-Thomas mottok en rekke utmerkelser fra flere land, inkludert Croix de Guerre og et æresdoktorat. Evan-Thomas pensjonerte seg fra den britiske marinen i 1924. Evan-Thomas døde i august 1928, da han var 66 år gammel.